10 lucruri despre Creta pe care probabil nu le știai

Cu soare din abundență, o cultură bogată și un univers culinar savuros, nu este de mirare faptul că peste 2 milioane de turiști au vizitat Creta anul trecut. Insula scăldată în apele Mării Egee și Mediterane este un paradis turistic potrivit pentru toate tipurile de călători. Creta își încântă vizitatorii cu monumente istorice impresionante, hoteluri luxoase, plaje imaculate și cluburi de noapte pline de viață.

 

1 Turismul în Creta a început în anii `60. Atunci a fost lansată producția Walt Disney - The Moon Spinners. Acțiunea filmului de mister se petrece în întregime pe insulă.

 

2. Creta este caracterizată prin două tipuri de climat. Climatul mediteranean este răspândit în cea mai mare parte a insulei. Asta presupune o atmosferă umedă,  cu temperaturi medii pe timp de vară de 30 grade celsius. Iernile sunt blânde, cu ninsori mai mult în zonele muntoase. Coasta sudică a insulei are un climat nord african, cu temperaturi mai mari și zile mai însorite.

 

3. În Creta puteți găsi un veritabil turn Babel al zilelor noastre. Cel puțin din punct de vedere arhitectural, Chania este un mix între arhitectura romană, venețiană, otomană, musulmană și iudaică. În centrul fermecător al orașului portuar puteți găsi moschei, sinagogi și biserici construite una lângă alta.

 

4. Conform mitologiei grecești, Zeuz, considerat tatăl zeilor, s-a născut în Creta. Mama sa l-a ascuns într-o peșteră de pe Muntele Ida, pentru a-l salva de tatăl său, Cronos, care vroia să-l omoare. Peștera a servit drept loc de venerare în perioada antică pentru minoici și greci.

 

5. Apele din Grecia sunt printre cele mai limpezi din Europa. Atât de curate, încât îți permit să vezi până la o adâncime de 40 metri. Este și unul dintre motivele pentru care majoritatea plajelor din Creta au distincția ”blue flag”.

 

6. Situl arheologic din Knossos constituie principala atracție turistică din Creta. 1 milion de turiști vizitează în fiecare an ruinele palatului construit de civilizația minoică, în urmă cu peste 4.000 de ani. Conform mitologiei grecești acolo se afla labirintul Regelui Minos și al legendarului minotaur.

 

7. În Creta este cea mai mare proporție de arme per număr de locuitori din toată Uniunea Europeană. Nu vă faceți, griji, insula este și printre cele mai sigure destinații din lume. Armele sunt folosite doar cu prilejul anumitor sărbători sau la nunți, când locuitorii trag focuri în aer. Este o reminescență a identității cretane, care a fost supusă invaziilor continue de-a lungul istoriei.

 

8. Băutura emblematică a insulei este Tsikoudia. Este o băutură spirtoasă, produsă prin fermentarea cojilor și sâmburilor de struguri rămase după presare. Are o concentrație de alcool de 40-65%. Multe familii de insulă au propriile rețete după care produc Tsikoudia de multe generații.

 

9. Părintele medicinei moderne, Hippocrate spunea despre aerul din Creta că este benefic în tratarea multor afecțiuni. De altfel, insula este renumită pentru turismul medical, în special talasoterapie, tratamente cu ierburi medicinale și aromoterapie.

 

10. Considerat cel mai lung defileu din Europa, Samaria este renumit printre drumeți. Cu o lungime de aproape 18 kilometri, trecătoarea oferă turiștilor posibilitatea de a vedea caprele kri-kri (specie pe cale de dispariție). O excursie opțională în defileul Samaria poate dura 8 ore.

 

Dacă vă surâde o vacanță în Creta, puteți să faceți o rezervare pe site-ul Filadelfia Turism. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta