Ce poți face pe litoralul românesc - 5 activități deosebite

 

 

A devenit deja un laitmotiv să vorbești de rău litoralul românesc. Cu toate că tendința ultimilor ani a fost orientarea turiștilor spre riviera bulgărească, noi n-am pierdut încă speranța în stațiunile autohtone de la Marea Neagră. Mai ales că modernizările din ultimii 5 ani au adus un suflu nou litoralului românesc.

 

Și totuși, ce poți face la mare în România? Dacă în Bulgaria, Varna este la o oră distanță cu mașina de marile stațiuni, turistice, litoralul românesc s-a pricopsit cu imaginea de plaje aglomerate, miros de mici și cluburi zgomotoase. Există totuși și o altă față a stațiunilor de la Marea Neagră. Tocmai de aceea v-am pregătit o listă cu activitățile pe care le puteți face la mare, după ce v-ați săturat de plajă și mâncare.

 

 

Delfinariul din Constanța

 

De fapt este mult mai mult decât un delfinariu. Atracția face parte din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Acolo puteți găsi și Observatorul Astronomic, Planetariul, Expoziția de păsări exotice și altele. Atracția prinpală este, însă, Delfinariul. Delfinii sunt vedetele demonstrațiilor publice.

 

Programul de vizitare al delfinariului este de luni până duminică, între orele 09:00 și 16:00. Demonstrațiile se fac în weekend-uri de 3 ori pe zi, la orele 11:00, 13:00 și 15:00, iar în timpul săptămânii de două ori pe zi. În extrasezon puteți vizita Delfinariul pentru doar 12 lei/adult. Elevii și studenți plătesc doar 3 lei, iar copiii până la 7 ani au gratuitate.

 

 

 

Peștera Sfântului Andrei
 
Dacă nu cumva mergi la mare cu avionul sau cu trenul, merită să faci un ocol de câteva ore prin sudul Dobrogei. Vei găsi acolo principalul loc de pelerinaj dintre dealurile dobrogene. Peștera Sfântului Andrei este de fapt o mănăstire amenajată într-o peșteră. Conform tradiției populare acolo a trăit Sfântul Apostol Andrei.
 
În interiorul lăcașului de cult vei găsi scobit în piatră patul pe care legenda spune că se odihnea apostolul. Locul se presupune că îi vindecă pe suferinzi de bolile lor. La 2 km distanță se află și Cișmeaua Mihai Eminescu. Izvorul ar fi apărut după ce Sfântul Apostol Andrei ar fi lovit cu toiagul în piatră seacă deoarece îi era sete.
 
 
 
Balneoterapie pe litoral

 

N-o fi chiar pe litoral, dar la mai puțin de 2 km distanță, la marginea stațiunii Eforie Nord găsești una dintre comorile neprețuite de pe litoralul românesc. Nămolul de la Techirghiol a fost descoperit de romani, iar în 1924 a primit medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris. Proprietățile curative tratează afecțiunile reumatologice, dermatologice, ginecologice și vasculare.

 

Iar dacă nu vreți să vă despărțiți de plajă, nu este nicio problemă. Nu trebuie să ajungeți chiar pe malul lacului Techirghiol pentru tratament. Nămolul de acolo este folosit în centre SPA din Eforie Nord, Neptun și Mangalia.

 

 
 
Echitație pe litoralul românesc

 

La nici 500 metri distanță de plajă, în nordul muncipiului Mangalia se găsește una dintre cele mai vechi și prestigioase herghelii din România. Înființată în 1928, a adăpostit la un moment dat peste 300 exemplare de cai de rasă.

 

Turiștii pot face un tur al hipodromului, care se întinde pe o suprafață de 19 hectare, pot lua lectii de echitație sau pot asista la spectacole ecvestre. Herghelia este deschisă între orele 08:00 și 18:00.

 

 

 

Scapă de agitație pe Insula Ovidiu

 

Insula este amplasată pe Lacul Siutghiol, la aproximativ 5 km distanță față de malul stațiunii Mamaia. Poți ajunge acolo cu vaporașul din cele două debarcadere. Călătoria durează 20 minute și este un prilej unic de a admira litoralul românesc dintr-o altă perspectivă.

 

Insula este o oază de liniște, dar nu lipsită de facilități turistice. Puteți găsi acolo un restaurant care servește preparate marine delicioase. Pentru o porție de creveți la grătat veți plăti aproximativ 40 RON. Iar dacă vă place Insula Ovidiu puteți să și înnoptați acolo, în căsuțele special amenajate.

 

 

 

Mai multe informații despre litoralul românesc găsiți și aici. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta