Benidorm - "refugiul" turistic din Costa Blanca

 

Dacă s-ar face un concurs turistic de frumusețe, litoralul Spaniei ar ocupa cu siguranță un loc pe podium. Peninsula Iberică a profitat din plin de apele Mediteranei. Așa se face că stațiunile dezvoltate pe coasta est și sud-est, pot concura fără teamă cu cele din sudul Franței sau din insulele Greciei.

 

Sunt multe regiuni care merită menționate atunci când vorbim despre turism în Spania. Dintre toate, însă, doar una a fost botezată Costa Blanca. Nu, nu are legătură cu vreo legendă cu pirați și nici cu nisipul strălucitor, ci mai degrabă cu marketing-ul. Da, ibericii au gândit-o bine când au început să promoveze regiunea la sfârșitul anilor 50, tot atunci când Spania a devenit destinația preferată de vacanță pentru sute de britanici.

 

 

Benidorm - de la pescuit, la zgârie-nori

 

Cum e și normal, de-a lungul celor 200 km de coastă, multe dintre localitățile existente s-au transformat în stațiuni turistice impresionante. Cel mai bun exemplu este Benidorm. Mica localitate, renumită pentru pescarii iscusiți, a înțeles în anii 50 că trebuie să profite de pe urma numărului crescător de turiști. Așa se face că în prezent, Benidorm primește peste 5 milioane de vizitatori anual.

 

Micul port s-a transofrmat într-o veritabilă metropolă, cu orizontul împânzit de clădiri înalte. Stațiunea turistică și-a câștigat porecla de ”micul Manhattan”, datorită zecilor de zgârie-nori, la o populație de doar 69.000. Unii sunt hoteluri de lux, precum Gran Hotel Bali (cel mai înalt hotel din Europa, cu 186 metri), dar majoritatea sunt clădiri rezidențiale, precum Intempo, cu o înălțime de 192 metri.

 

Perioada ideală de vacanță

 

Așa cum era de așteptat, Benidorm are o climă caldă, semi-aridă. Sezonul ideal pentru o vizită este cel estival. Cea mai caldă lună este august, cu maxime de până la 32 grade Celsius. Iarna, temeperaturile coboară până la 7 grade celsius. Precipitațiile nu depășesc 300 mm anual, tocmai de aceea stațiunea nu este încadrată într-un climat mediteranean.

 

 

Plaje imaculate

 

Situată la poalele munților, stațiunea are deschidere la Mediterană prin plaje imaculate, cu facilități excelente. Cele mai mari plaje sunt Poniente (Vest) și Levante (Est). Poniente are o lungime de 3 km si este curățată în fiecare zi. Localnicii o preferă pentru că nu este atât de aglomerată. Poți face o plimbare pe promenadă sau poți gusta una dintre specialitățile locale la numeroasele restaurante de pe margine.

 

Levante are doar 2 km lungime, însă deține distincția Blue Flag. Plaja este renumită pentru atmosfera cosmopolită. Restaurantele de pe margine servesc preparate tradiționale, dar și specialități britanice. Pasionații pot practica toate tipurile de sporturi nautice. Iar pentru cei mai liniștiți există și un ponton unde înotătorii se pot odihni.

 

 

 

Costuri suplimentare

 

Puteți plăti în euro. Nu trebuie să vă aprovizionați cu bani gheață, deoarece veți găsi bancomate și case de schimb valutar la tot pasul. Puteți mâncă o masă ieftină, chiar și cu 10 EUR, dar dacă vreți o cină sau un prânz mai bogat, fiți pregătiți să plătiți până în 40 EUR. O bere se vinde cu 2 EUR, dar un pachet de tigari este mai scump ca în România.

 

La transport în comun aveți de ales între autobuz sau taxi. Un bilet de autobuz vă costă 1.5 EUR, iar un abonament, aproape 19 EUR. Pentru taxi veți plăti ceva mai mult, dar tot nu vă va costa o avere. Atenție: taxi-urile licențiate, care practică tariful standard sunt cele albe, cu o dungă albastră pe mijloc.

 

 

Relaxare sau distracție?

 

Dacă aveți chef de relaxare, o plimbare prin Orașul Vechi din Benidorm este o alternativă plăcută la plajele fierbinți și aglomerate. Dacă, însă, vreți cu adevărat să scăpați de agitație, atunci vă recomandăm Altea. Micul oraș este la o distanță de 5 minute cu mașina de Benidorm. Atmosfera este una liniștită și romantică. Veți avea posibilitatea să experimentați și cealaltă față a regiunii Costa Blanca.

 

Dacă aveți chef de distracție sau aventură atunci oferta este și mai diversificată. Puteți face o vizită la parcul de distracții Terra Mitica sau la parcul acvatic Mundomar. Puteți face o drumeție prin parcul Sierra Helada sau până la Crucea din Benidorm. Iar dacă aveți noroc, poate prindeți și o fiesta.

 

 

Puteți găsi oferte de vacanță în Costa Blanca aici. Dacă aveți alte întrebări sau sugestii nu ezitați să ne contactați. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta