Bulgaria ar trebui să fie cap de listă pentru vacanța ta de varăBulgaria a câștigat în ultimii ani teren în defavoarea litoralului românesc. Din ce în ce mai mulți turiști preferă stațiunile de pe Riviera Bulgară, cu regim all inclusive. Este lesne de înțeles de ce coasta Mării Negre de pe teritoriul bulgar oferă servicii mai bune. De la bun început turismul a fost dezvoltat acolo având un public țintă internațional.

 

Comparată de unii cu Grecia de la Marea Neagră, Bulgaria are enorm de multe de oferit. Dincolo de litoralul cu servicii impecabile, țara de la sud de Dunăre are peste 30.000 monumente istorice, 300 muzee și galerii, 160 mănăstiri și un relief impresionant. Obiectivele turistice, stilul de viață și importanța pe care o acordă turiștilor, fac ca Bulgaria să fie o destinație must-see.Adevărul despre litoralul din Bulgaria

 

Riviera de la sud de Dunăre este de aproape 5 ori mai lungă decât cea din România. Toată lumea a auzit de Sunny Beach, Golden Sands sau Albena și de resort-urile unde îți poți petrece vacanța cu all inclusive la prețuri de 2 sau de 3 ori mai mici decât pe litoralul de acasă. Cu toate că sunt mari șansele să te întâlnești acolo cu mulți conaționali, nu vei resimți aceeași stare de îmbâcseală.

 

De cum intri pe coasta Bulgariei de la Marea Neagră lucrurile se schimbă. Dispar fițele și familiarismul, iar contextul devine unul cu adevărat internațional. Te vei întâlni cu turiști britanici, ruși sau nemți, care aleg această destinație de vacanță de mai bine de 20 ani. Cei care vor distracție merg la Sunny Beach, iar cei care vor mai multă liniște aleg Nisipurile de Aur sau Zveti Vlas.

 

Albena este cunoscută pentru tratamentele profilactice și de înfrumusețare, iar Nessebar-ul pentru patrimoniul istoric și arhitectural neprețuit pe care îl adăpostește. În stațiunea Constantin și Elena vei putea participa la excursii opționale deosebite, iar la Dyuni vei avea toate facilitățile necesare pentru un concediu relaxant cu cei mici.

 

 
Un city break la Plovdiv

 

Atunci când vorbești despre orașe medievale din Bulgaria, te gândești la Nessebar. O alternativă la fel de impresionantă este și Plovdiv. Al doilea oraș ca mărine din statul de la sud de Dunăre, Plovdiv are o istorie de peste 6000 ani. Orașul vechi este un mix fermecător dintre monumente de pe vremea ocupației romane și clădiri de la sfârșitul secolului XIX.

 

La Plovdiv poți petrece o zi interesantă admirând arhitectura superbă sau vizitând unul dintre muzeele interesante. La fel de bine poți face cumpărături într-unul dintre numeroasele magazine cu articole vestimentare elegante și nu foarte scumpe. Te poți odihni la o cafea pe una dintre terasele din piața centrală. Tot acolo poți servi și un prânz delicios și foarte ieftin.

 

 
Turul gastronomic în Sofia

 

Nu poți să călătorești într-o destinație precum Bulgaria și să nu guști din preparatele tradiționale. Deși ai putea face acest lucru într-unul dintre restaurantele de pe litoral, noi îți recomandăm să încerci un tur gastronomic în Sofia. Excursia opțională din capitala Bulgariei te va costa între 30 și 50 de euro.

 

Timp de câteva ore vei hoinări pe străduțele mai puțin bătute de turiști. Vei avea ocazia să guști preparate inedite în localuri intime, care sunt afaceri de familie. La SupaStar vei putea gusta una dintre cele 6 supe ale zilei, pregătite de Kristina, Ivan și Vladi. La Sun Moon vei putea încerca pâine de casă unsă cu Lyutenitsa sau Kyopolou (un ameste de vinete, ardei iuți, usturoi, ceapă și alte ingrediente). Te vei simți răsfățat în timp ce vei gusta o porție de Sarma în frunze de viță de vie, la Hadjidraganovite Izbi.

 

 
Orașul peșterilor de la Yailata

 

La 47 km distanță față de Vama Veche, în nordul litoralului bulgar, poate fi găsită Rezervația Națională Arheologică Yailata. Rezervația se întinde pe o suprafață de 45 hectare și este formată dintr-un sistem de peste 100 peșteri interconectate. Grotele-locuință datează din secolul V Î.Hr. și au fost folosite în Evul Mediu ca un complex mănăstire.

 

Rezervația mai cuprinde și 3 necropole din secolele III-IV Î.Hr., un bastion dinainte de epoca bizantină, un turn poartă și alte 4 turnuri. Împrăștiate pe suprafața sitului mai pot fi văzute și pietre de sacrificiu, un sanctuar și vinării. Legenda spune că însuși poetul roman Ovidiu și-a petrecut ultimele zile la Yailata, după ce a fost exilat în Tomis de către Împăratul Augustus.

 

 
Un cocktail la lumina lumânărilor

 

Unul dintre secretele adăpostite de capitala Bulgariei este și Hambara. Este vorba despre un bar, a cărui singură sursă de iluminare sunt lumânările. Localul poate fi găsit pe strada 6 Septembrie, în apropiere de Teatrul Municipal Vazrazhdane. Nu există niciun semn la vedere. Trebuie să intri în curtea interioară de la numărul 22 și să bați la o ușă de lemn.

 

Hambara este amenajat pe 2 nivele, cu un decor ce aduce a tavernă iberică. Este un local preferat de artiști, studenți și filosofi. Deoarece este iluminat doar cu lumânări este locația ideală pentru a-ți duce partenera/ul la final de zi.

 

 

Ar fi multe de spus despre Bulgaria. Cel mai bine, însă, este să le vedeți cu ochii voștri. Iar dacă aveți nevoie de transport și cazare, puteți găsi toate informațiile pe site-ul nostru. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta