Descoperă Grecia Antică alături de Filadelfia Turism

 

Sunt călătorii pe care le faci pentru a te relaxa. Sunt călătorii pe care le faci pentru a-ți satisface curiozitatea și a descoperi locuri neștiute. Dar mai sunt și călătoriile în destinații despre care ai auzit atât de multe, încât simți că iei la pas cărări pe care le-ai bătătorit deja.

 

O astfel de destinație este Grecia, cu ale sale locuri încârcate de istorie. Un circuit cultural pe tărâmul elen este ca o incursiune în lumea despre care ai aflat prima dată din poveștile cu Zeus și Poseidon. Dar mai mult decât atât...

 

Circuit Grecia 2019

 

Călătoria pe care ți-o propunem are loc în octombrie, atunci când soarele mediteranean și-a mai domolit razele. Periplul nostru, chiar dacă este lipsit de încercările eroice ale călătoriilor lui Odiseu pe mare, va fi cu siguranță unul palpitant.

 

Vom ”debarca” pe tărâmul grecesc în Thessaloniki, câmpul celei mai sângeroase bătălii din istoria elenă. Numele acestei localități a fost dat de sora vitregă a cuceritorului Alexandru cel Mare. Istoria furtunoasă a capitalei regiunii Macedoniei se leagă de ocupația romanilor, dar și de activitatea Sfântului Apostol Pavel, care a redactat Epistolele sale către Tesaloniceni.

 

Vom vizita Arcul lui Galerius și Rotonda (vestigii ale ocupație romane), Turnul Alb ( construit de către otomani și care în prezent servește ca muzeu), Biserica Sfântului Dumitru (patronul spiritual al orașului) și Piața lui Aristotel.

 

 

Valea Tembi și tridentul lui Poseidon

 

Călătoria noastră ne poartă în continuare prin Valea Tembi, despre care se spune că a fost săpată în stânca de tridentul lui Poseidon, zeul mării. Frumusețea răpitoare, idilică a locurilor este egalată prin spiritualitatea care încarcă această parte frumoasă a Greciei de Nord-Est.

 

Ne vom opri la Schitul Agia Paraskevi, ocrotitoarea nevăzătorilor. Aces loc de pelerinaj este vizitat anual de mii de credincioși. În apropiere se află și Izvorul Afroditei, a cărui apă se spune că îi înfrumusețează pe cei care se spală cu ea.

 

 

 

La ceruri spre Meteora

 

Pentru a ne continua incursiunea în cultura greacă vom urca spre ceruri, la propriu. Complexul Monahal Meteora nu putea să lipsească din itinerarul nostru. 24 de mănăstiri alcătuiesc această așezare spirituală. Lăcașurile de cult au fost construite la înălțimi de sute de metri, pe stânci abrupte. De altfel, Meteora se traduce ”suspendat în aer”.

 

Nu cea mai, dar cu siguranță una dintre cele mai memorabile bătălii din istoria Greciei Antice a fost cea de la Termopile. Regele Leonidas a condus oștirile grecești împotriva persanilor lui Xerxes. Traversăm câmpul acestei lupte eroice în drum spre Delfi, un alt simbol al mitologiei grecești. Acolo, în templul lui Apollo, slujea preoteasa Pythia, supranumită ”oracolul din Delphi”.

 

 

Atena ne așteaptă

 

Circuitul nostru cultural ne aduce și la Atena. Cea mai veche capitală din istoria Europei adăpostește câteva dintre cele mai de preț simboluri ale istoriei omenirii. Citadela Acropole este punctul central, cu Parthenonul, care au o vechime de peste 2400 de ani. Vom admira și Academia, Mormântul Soldatului Necunoscut (cu incofundabilele gărzi) și multe altele.

 

Traversăm Istmul Corint pentru a a ajunge la Cetatea Micene, o fortăreața care a dominat sudul Greciei timp de 5 secole. Acolo se află mormântul legendarului erou Agamemnon, care a condus oștile grecești în Războiul Troian.

 

 

 

 

Zeus, la final de drum

 

Încheiem periplul în Grecia Antică așa cum este firesc, cu Regele Zeilor, Zeus. Situl arheologic Dion este închinat acestei figuri proeminente a mitologiei elene. Templul lui Zeus, teatrul, sanctuarul lui Isis și sanctuarul zeiței Demeter sunt opririle pe care le bifăm acolo, înainte de întoarcerea spre casă.

 

 

 

Circuitul cultural în Grecia se va desfășura în perioada 18 - 25 Octombrie. Pentru rezervări sau alte informații ne puteți contacta.

 

Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta