Amsterdam - una dintre cele mai prietenoase destinații turistice din Europa

 

Comparativ cu celelalte destinații consacrate de city break de pe bătrânul continent, Amsterdam nu este nici cea mai mare, nici cea mai populată, nici măcar cea mai veche. Nu are cele mai mici prețuri și nici cea mai spectaculoasă gastronomie. Cu siguranță, însă, este una dintre cele mai căutate destinații europene, în special în rândul tinerilor.

 

Amsterdam atrage anual peste 20 milioane de turiști. Capitala Olandei impresionează prin miile de clădiri istorice, prin muzeele de renume mondial sau sutele de poduri și canale. Este unul dintre cele mai sigure orașe din lume, iar peste 80% dintre locuitori vorbesc atât olandeză, cât și engleză. Cu alte cuvinte este o destinație tourist friendly, cosmopolită și unică prin așezarea sa geografică.

 

 

City break în Amsterdam pe jos, cu autobuzul sau bicicleta

 

Dacă ai ajuns pe Aeroportul Schiphol vei găsi în apropiere stația de autobuz sau metrou. Cu doar 7.5 euro ai călătorii nelimitate cu toate mijloacele de transport în comun din Amsterdam (inclusiv feriboturi) pentru 24 ore. Iar dacă vrei să hoinărești pe străzile mărginite de clădiri fermecătoare, poți să închiriezi o bicicletă de la unul dintre multele centre existente. Taxa de închiriere este în medie de 10 euro pe zi.

 

De altfel bicicleta este mijlocul de transport preferat al rezidenților. Există peste 880.000 de biciclete în Amsterdam, mai multe decât locuitori. La asemenea cifre și infrastructura este pe măsură. Peste tot aveți la dispoziție piste pentru bicicliști și parcări special amenajate. Trebuie să țineți, însă, cont de câteva reguli elementare. Iată un videoclip explicativ! 1f604.png

 

 

 

 

 

Toate drumurile duc la Dam

 

De îndată ce ai coborât din tren sau din avion, trebuie să te îndrepți spre Piața Dam. Este centrul istoric al Amsterdam, locul de unde poți începe explorarea acestui minunat oraș. Acolo găsești și câteva dintre cele mai impresionante obiective turistice .

 

Palatul regal - A fost construit în secolul XVI după planurile arhitectului Jacob van Campen. Abia din secolul XIX este folosit ca reședință regală. A fost închis în perioada 2005-2009 pentru renovare. În prezent palatul este folosit pentru recepții și alte evenimente oficiale, dar este deschis și vizitatorilor.

 

Bazilica Sfântului Nicolae - Este cea mai mare catedrală catolică a orașului. A fost construită în stil baroc și renascentist după planurile arhitectului Adrianus Bleijs în secolul XIX. Sfântul Nicolae este patronul spiritual al lăcașului de cult și al orașului deopotrivă.

 

Berăria Heineken - A fost prima berărie a brand-ului internațional, construită în centrul Amsterdam în 1867. Din 1991 a fost transformată într-o atracție turistică. Turul, care durează o oră și jumătate este o experiență interactivă, completată de facilitățile high-tech. După ce afli istoria berii și vezi cum se fabrica, poți încerca să-ți prepari propria bere. La final te poți relaxa în bar, unde poți consuma gratuit două beri sau băuturi răcoritoare. Taxa de intrare este de 16 euro.

 

Casa Anne Frank - Casa a fost transformată într-un muzeu biografic dedicat celebrei scriitoare de origine evreiască, Anne Frank. A fost deschisă în 1960 și păstrează ascunzătoarea în care Anne și familia sa au stat timp de 2 ani, până au fost capturați de naziști. Taxa de intrare este de 9 euro.

 

 
Delicii culinare din toată lumea

 

Dacă ați obosit după atâta explorare, rămâneți tot în Piața Dam. Acolo puteți găsi o sumedenie de cafenele, restaurante sau fast-food-uri. Chiar dacă gastronomia olandeză nu are preparate emblematice atât de celebre, localurile din Piața Dam compensează prin diversitatea ofertei. De la preparate mediteraneene, africane sau chinezești, le găsiți pe toate în localurile din preajma pieței.

 

Iar dacă vi s-a făcut sete trebuie să vă relaxați într-una dintre celebrele ”cafenele maro”. Brown café este denumirea generică dată pub-urilor tradițional olandeze. O cafenea maro are mobilierul din lemn închis la culoare, pereții acoperiți cu pete de nicotină și lumini de mică intensitate. De Zotte reprezintă cu succes acest gen de pub tradițional. Puteți degusta acolo berile produse local, dar și o varietate de beri belgiene. Puteți servi și o friptură, un miel la proțap sau pui prăjit. O bere vă va costa de la 5 euro, iar un fel principal de la 10 euro.

 

 
Turul canalelor

 

Amsterdam este poreclit ”Veneția Nordului”. Asta se datorează numărului mare de canale și poduri. Capitala Olandei are 165 de canale cu o lungime totală de aproximativ 100 km. De altfel, inelul de canale din jurul centrului istoric este în Patrimoniul Mondial UNESCO din 2010. La asta se adaugă cele 1281 de poduri, aproape de 3 ori mai multe decât în Veneția.

 

Totul contribuie la o experiență de neuitat pentru cei care aleg să facă un tur al canalelor cu barca sau cu bicicleta. Pentru o plimbare de o oră cu barca veți plăti aproximativ 10 euro. Dacă alegeți bicicleta este neapărat să vă opriți la Magere Brug. Este cel mai renumit pod din Amsterdam, datorită secțiunii din mijloc care se ridică pentru a permite traficul ambarcațiunilor.

 

 
Să nu uităm de suveniruri

 

Dacă vreți să cumpărați un suvenir nu trebuie să vă aventurați prea departe de centru în căutarea unor chilipiruri. În Piața Dam găsiți magazine care vând de toate. De la tradiționalii saboți din lemn, până la cărți poștale sau magneți de frigider. Un magnet vă va costa între 3 și 7 euro. În funcție de mărime sau complexitate, o pereche de saboți poate ajunge și la 20 euro.

 

Un alt suvenir pentru care Olanda este renumită sunt brânzeturile. Puteți găsi zeci de sortimente într-una dintre piețele din centrul orașului. Producătorii locali au ocazia să-și vândă acolo produsele, iar dumneavoastră să le cumpărați la prima mână. Pentru 500 grame veți plăti aproximativ 10 euro. Tot în aceste piețe puteți să vă încântați ochii cu bulbi înfloriți de lalele. Pentru 50 de bucăți veți plăti, de cele mai multe ori, sub 10 euro.

 

 

Dacă v-am convins și aveți nevoie de transport sau cazare în Amsterdam puteți apela la consultanții Filadelfia Turism. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta