Câteva lucruri pe care trebuie să le știi când planifici un city break la Berlin (partea 1)

Stai liniștit! Nu te va arăta lumea cu degetul pe stradă. Nici nu trebuie să fii timorat că vei gafa la prima interacțiune cu nemții. De altfel, majoritatea celor care au gustat viața capitalei germane spun că Berlinul este un oraș relaxat. Poți fi tu însuți, fără ca cineva să te judece. Cu toate acestea este bine să știi câteva lucruri înainte de a pleca în city break la Berlin.

 

Bani de cheltuială pentru city break la Berlin

 

Nu vă vom spune ce sumă să aveți la dumneavoastră pentru weekend-ul petrecut în capitala Germaniei. Dar este important să știți că ar fi bine să aveți bani lichizi în portofel și nu doar cardurile bancare. Da, chiar dacă este de circulație internațională, emis de o bancă occidentală este foarte probabil să fie refuzat de comercianții berlinezi. Majoritatea preferă plata cash. Așa că, acolo unde găsiți un bancomat (geldautomat) profitați de ocazie pentru a retrage suma de care aveți nevoie.

 

Hello sau Guten tag ?

 

Teoretic și una, și alta. Peste 100 de milioane de turiști vizitează anual metropola. Prin urmare nu vă va fi greu să găsiți vorbitori de limba engleză. Asta nu înseamnă că trebuie să faceți abstracție de limba nativă. Chiar dacă vi se împleticește limba când încercați să rostiți două cuvinte în germană, berlinezii apreciază turiștii care fac eforturi să vorbească în limba lor.  Ar fi bine să știți măcar că bitte și entschuldigung înseamnă ”vă rog” și ”mă scuzați”, gerne înseamnă ”cu plăcere”, iar prost este echivalentul lui ”noroc” atunci când ciocniți paharele.

 

Cu bicicleta în city break la Berlin

 

Cu metroul, autobuzul sau chiar o mașină închiriată. Poți s-o iei și pe jos. Dar dacă te-ai nimerit în timpul verii, cel mai bine ar fi să închiriezi o bicicletă. Opțiunile sunt numeroase, iar stațiile de închiriere sunt împrăștiate pe tot cuprinsul metropolei. Poți să-ți închiriezi bicicleta online, chiar și cu câteva luni înainte. Pentru o zi vei plăti între 15 și 20 euro, iar pentru două zile aproximativ 30-35 euro. Casca vă costă 10 euro.

 

 
Unde vedem zidul Berlinului

 

A reprezentat timp de aproape 30 ani granița dintre occidentul modern și estul închistat în tradițiile învechite ale comunismului sovietic.Tocmai de aceea o vizită în Berlin nu poate fi completă fără o oprire la una dintre rămășițele zidului. Cea mai mare porțiune rămasă în picioare, cu o lungime de 1.3 km este East Side Gallery. Este și cea mai căutată de turiști, întrucât a fost pictată de 118 artiști din 21 de țări.

 

În apropiere se află și Checkpoint Charlie, unul dintre cele mai celebre puncte de trecere a zidului, care era controlat de Armata SUA. Cel mai important, însă, dintre toate rămășițele zidului este Bösebrücke din Bornholmer Straße. A fost primul punct de control care s-a deschis în noaptea de 9 noiembrie 1989, când a avut loc căderea simbolică a zidului.

 

 
Cea mai bună mâncare nu este cea germană

 

Berlinul este un mix cultural. Cu toate că Germania este celebră pentru bucătăria sa, cele mai gustoase preparate pe care le poți cumpăra în capitală au fost aduse de imigranți. Döner kebab, de exemplu, a fost introdus în Berlin în 1972, când muncitorul turc, Kadir Nurman a deschis primul stand cu kebab. Cele mai aglomerate restaurante sunt cele vietnameze, iar cele mai renumite sunt cele cu preparate franțuzești.

 

Vedeta bucătăriei stradale este currywurst. Preparatul a fost inventat de Herta Heuwer, de origine germană, care a folosit, însă, ingrediente străine, pe care le-a obținut de la soldați. Herta a combinat ketchup-ul cu pudra de curry și a turnat acest sos peste cârnatul de porc prăjit la grătar (wurst). În prezent poți mânca un currywurst pentru doar câțiva euro, în oricare parte a Berlinului te-ai afla.

 

 
Ce poți face gratuit în city break la Berlin

 

De fapt sunt multe atracții turistice care costă mai nimic la Berlin. Dar poate că vrei să-ți păstrezi ultimii bani pentru un currywurst. Norocul tău este că una dintre cele mai celebre atracții turistice din Berlin are accesul gratuit. Este vorba despre clădirea Parlamentului German. Reichstag are în vârf un dom uriaș din sticlă, care oferă o priveliște panoramică asupra capitalei Germaniei. Pe acoperiș, în apropierea domului este și un restaurant, pentru care aveți, însă, nevoie de rezervare.

 

Pentru a beneficia de gratuitate, dar și pentru a nu aștepta la nesfârșit la coadă, trebuie să-ți faci rezervare online pentru a putea urca pasarela spiralată până sub vârful domului. Rezervarea se poate face chiar pe site-ul Parlamentului German. Vei putea să-ți alegi acolo data și ora de intrare, dar va trebui să specifici numărul persoanelor din grup, precum și datele lor de contact.

 

 

Deocamdată atât din Berlin. În partea a doua vom vorbi despre Memorialul Holocaustului, Club Mate, scena de clubbing și multe altele. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta