Cel mai vechi vin din lume se produce în Cipru

Locul de joacă al zeilor”, ”insula iubirii”, ”bijuteria Mediteranei” sunt câteva dintre modalitățile prin care poți face referire la Cipru. Asta deoarece insula cu o istorie de peste 10.000 ani a fost marcată de amprenta celor mai importante civilizații ale lumii. Doar în ultimele trei milenii Cipru a fost sub dominație egipteană, romană, bizantină, britanică, venețiană și otomană.

 

Cu toate acestea un lucru a rămas constant, cam de prin 800 Î. Hr.: rețeta unui vin. De atunci datează cele mai vechi documente care atestă producția acestei băuturi pe insula din sudul Turciei. Vor mai trebui să treacă, însă, 14 secole până când vinul își va căpăta numele iconic: Commandaria. Vinul este recunoscut chiar de Cartea Recordurilor drept cel mai vechi din lume aflat în continuă producție.

 

 
Hesiod și ”mana cipriotă”

 

Un poet al Greciei Antice este primul care vorbește lumii despre celebrul vin cipriot. Hesiod face referire în scrierile sale la rețeta unui vin produs din struguri uscați. ”Lăsați strugurii zece zile la soare, apoi zece nopți, apoi cinci zile la umbră, apoi încă opt în borcan”, așa sună cea mai veche și mai deosebită rețetă de vin. Este și motivul pentru care tot Hesiod s-a referit la Commandaria drept ”mana cipriotă”.

 

Din aceeași perioadă avem și o reprezentare grafică a acestei băuturi. Este vorba despre o vază, pe care este pictată o scenă a unui banchet, la care se pare că participă un oaspete distins, care stă pe un tron. Un servitor îi aduce vin, pe care oaspetele îl bea printr-un pai lung. Vasul poartă numele de Amfora Hubbard și se află la Muzeul din Nicosia.

 

 
Tradiție învăluită în mister și legende

 

Vinul era produs din strugurii cultivați pe pantele abrute din sud-vestul insulei. Acea regiune a primit în timpul Cruciadelor denumirea de La Grande Commanderie. În acea perioadă, cavalerii templieri din Ordinul Saint John au redenumit vinul după numele protectoratului lor, care era alcătuit din 40 sate.

 

Sunt numeroase legende care înconjoară originea vinului Commandaria. Cea mai celebră face referire la Regele Richard Inima de Leu, care a servit această băutură la nunta sa din secolul al XII-lea. Tot el este cel care a proclamat Commandaria drept vinul regilor și regele vinurilor. La fel de impresionat de aroma acestei băuturi se spune că a fost și Regele Franței, Philippe Augustus, care a botezat Commandaria drept apostolul vinurilor.

 

 
Un vin care înglobează toate aromele din Cipru

 

Commandaria este un vin dulce, care are culoarea chihlimbarului. Este produs în exclusivitate din două soiuri de struguri originare din Cipru: Xynisteri și Mavro. Struguri sunt lăsați pe viță până când zahărul atinge nivelul corespunzător. Apoi sunt culeși și lăsați la soare, astfel încât nivelul de zahăr să crescă în continuare prin evaporare.

 

Commandaria este considerat un vin fortificat. Asta deoarece după fermentare nivelul de alcool atinge 10%. Această calitate este crescută prin adăugarea de alcool din vin distilat.  Procentul total nu poate depăși, însă, 20%. Un renumit enolog (Dimitris Antoniou) a descris această băutură drept una care înglobează toate aromele din Cipru, precum mierea, vanilia, condimentele și fructele uscate.

 

 
Unde și cum puteți servi Commandaria

 

Deși se produce în regiunea cu același nume, de la poalele muntelui Troodos, Commandaria poate fi băut în toate localurile din insulă și nu numai. Pentru a vă bucura, însă, de farmecul cipriot, noi vă recomandăm să serviți această băutură a regilor pe una dintre terasele din Limassol sau la o tavernă din Nicosia.

 

Fiind un vin dulce, Commandaria merge de minune alături de un desert, precum loukoumades (gogoși cu sirop de zahăr). Băutura a fost încorporată în rețete delicioase, precum tocana de caracatiță cu gogoșari, pui umplut cu spanac sau ciuperci prăjite cu sos de Commandaria.

 

O masă pentru două persoane la un restaurant din Cipru vă va costa aproximativ 40€. Pentru o sticlă de Commandaria veți plăti aproximativ 12€.

 

 

Deocamdată, atât din Cipru. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta