Costa Brava - paradisul gastronomic de pe coasta de nord-est a Spaniei

Turismul s-a lansat în provincia Girona la sfârșitul anilor 50. Supraaglomerarea Coastei de Azur din Franța a determinat turiștii să caute noi destinații de vacanță. Unii dintre ei au ajuns pe coasta de nord-est a Spaniei. Acolo au găsit câteva sate pitorești și plaje sălbatice. Odată ce interesul iubitorilor de călătorii a crescut, autoritățile spaniole au realizat potențialul turistic al zonei.

 

Așa se face că,  din anii 60, regiunea a început să fie promovată cu denumirea de Costa Brava. Acest nume exista încă din 1908.  Scriitorul Ferran Agullo l-a folosit într-un articol pentru a face referire la această porțiune de coastă. Investitorii au profitat de climatul mediteranean, plajele excelente, cadrul natural și o bună rată de schimb valutar pentru a construi hoteluri și apartamente în stațiuni precum Blanes sau Tossa de Mar.

 

 
Costa Brava - destinația de vis a gurmanzilor

 

Dacă este ceva ce nu veți uita cu siguranță din vacanța în Costa  Brava, acel lucru este mâncarea. Tradiția culinară este impresionantă. Combinația dintre preparatele marine, cu ingredientele de la munte, dă naștere unor arome inedite, de care vă veți îndrăgosti cu siguranță. Gastronomia catalană nu se limitează, însă, la respectarea rețetelor tradiționale.

 

Zona este plină de restaurante cu bucătari de talie mondială, care au reinventat preparatele consacrate. Un exemplu este și El Celler de Can Roca. Frații Roca sunt proprietarii și bucătarii acestui local decorat cu 3 stele Michelin. Împreună cu alți maeștrii ai bucătăriei au transformat Costa Brava într-un ținut cu rețete uimitoare.

 

 
Dali și Picasso au pus Costa Brava pe hartă

 

Poate este puțin exagerat, dar cu siguranță prezența unora dintre personalitățile marcante ale secolului XX în Costa Brava a contribuit la dezvoltarea turismului. Politicieni, intelectuali, dar mai ales artiști de renume mondial s-au născut, au locuit sau au călătorit în această destinație turistică. Asta a contribuit indiscutabil la transformarea imaginii regiunii Gironeze.

 

Salvador Dali s-a născut în Figueres, una dintre localitățile din Alt Empordà (unul dintre cele trei județe care alcătuiesc Costa Brava). Puteți vizita Muzeul-Teatru Dali din Figueres sau Casa-Muzeu Salvador Dali din Portlligat. În 1910, Pablo Picasso și-a petrecut vara la Cadaqués, o altă localitate din Alt Empordà. Elizabeth Taylor și Eva Gardner sunt alte două personalități, care și-au pus amprenta asupra coastei stâncoase.

 

 
Plaje uimitoare

 

Costa Brava are aproximativ 200 de plaje și golfuri. Unele dintre ele sunt asemănătoare celor de pe litoralul thailandez. Sunt late, cu nisip alb și fin, mărginite de stânci și vegetație, ideale pentru copii și adulți deopotrivă. Poți găsi plaje pentru nudiști, plaje retrase, de fițe sau pentru familii. Golfurile ascunse completează perfect imaginea litoralului.

 

Dacă vei întreba un iberic, îți va recomanda Empuriabrava. Plaja are distincția ”Blue Flag” și este considerată cea mai largă și mai bătută de vânturi plajă. Decorul este completat de Capul de Creus și de Masivul Montgri. Ceva mai la sud, la o scurtă depărtare de Barcelona, vă puteți bucura de singurătate pe Sant Pol de Mar. Briza marină vă va feri de căldură, iar valurile oceanului se vor dovedi irezistibile.

 

 
Begur - o comoară medievală pe coasta Spaniei

 

Acest mic orășel face notă discordantă cu litoralul scăldat de soare al peninsulei Iberice. Orășelul situat la 50 km de Barcelona are doar câteva mii de locuitori. Clădirile din piatră, străduțele înguste și răcoroase și arhitectura medievală, fac din micul orășel o atracție pentru peste 30.000 turiști în fiecare an.

 

Acolo puteți găsi restaurante cochete, hoteluri fermecătoare și unele dintre cele mai frumoase plaje din Costa Brava. Orășelul adăpostește buticuri excentrice, piațete și cafenele. De altfel, Begur este atât de fermecător, încăt mulți turiști și-au cumpărat case de vacanță acolo.

 

 

Turiștii pot descoperi în Costa Brava o destinație care poate concura cot la cot cu stațiunile consacrate. Cu parcuri acvatice, grădini botanice, croaziere și podgorii, coasta provinciei Girana și-a făcut un renume la nivel mondial.

 

Iar dacă vreodată o să aveți nevoie de cazare, noi vă recomandăm Hotel Cartago Nova 3*.  Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta