Dubai - de la comerțul cu perle, la paradisul turistic de astăzi

Cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite era la origini un sat de 7-800 pescari. Asta se întâmpla în anul 1822, atunci când Dubai era cunoscut pentru comerțul cu perle. Treptat a devenit un important centru comercial local și un mare port maritim, datorită poziției sale pe coasta de sud-est a Golfului Persic.

 

Odată cu descoperirea primelor zăcăminte de petrol, din a doua jumătate a secolului XX, dezvoltarea perlei Golfului Persic a cunoscut avântul pe care îl are și în prezent. Așa se face că, în scurt timp, a devenit o metropolă și centrul de afaceri al Orientului Mijlociu. Recent a devenit și un paradis fiscal pentru cele mai importante companii multinaționale.

 

 
Câteva legi islamice de care trebuie să țineți cont

 

Cu toate că Dubai este o adevărată metropolă a secolului XXI, populația majoritar musulmană a determinat introducerea în codul penal și unor legi Sharia (care țin de codul islamic). Astfel, nu este permis consumul de alcool in public, cu excepția localurilor din incinta hotelurilor sau în propria locuință. Nici sărutatul în public nu este privit cu indulgență, dar nu este ilegal.

 

În timplul postului de Ramadan, turiștii sunt rugați să se abțină din a mânca, a fuma sau a consuma orice tip de băutură în spațiile publice. Nu vă speriați, aceasta regulă se aplică doar în timpul zilei.

 

 
Islamismul a impus și un cod vestimentar în Dubai

 

Îmbrăcămintea este specifică statelor Peninsulei Arabice. Femeile poartă Habaya (un fel de halat lung, asemănător unei rochii) cu Hijab (o eșarfă care acoperă gâtul și o parte a capului). Bărbații poartă Kandurah (de asemenea un halat lung) cu Ghotrah (o eșarfă). Pentru turiști acest dress-code nu este obligatoriu. Ceea ce nu este, însă, permis este îmbrăcămintea indecentă.

 

Dincolo de tradiții, Dubai are un climat uscat, specific deșertului. Maximele pot atinge 49 grade Celsius, iar minimele nu scad, de cele mai multe ori, sub 30 grade Celsius. Poate că îmbrăcămintea lungă și vaporoasă (precum cea purtată în mod tradițional) nu este o idee așa rea.

 

 
De la 3 stele Michelin, la fast-food stradal

 

Dubai este și un paradis al papilelor gustative. La capătul de sus avem restaurantele decorate cu stele Michelin. Gary Rhodes și Gordon Ramsay sunt doi dintre bucătarii de renume mondial care au restaurante în hotelurile din Orașul de Aur. Într-un astfel de local prânzul te va costa peste 130€.

 

La capătul celălalt avem fermecătoarea bucătărie stradală. Pe strada Al Dhiyafah vei putea gusta preparate din Iran, India sau Libia. Din cauza legislației, aceste localuri nu pot servi alcool. Când plătești, însă, aproximativ 20€ pentru o masă de două persoane, nu prea te poți plânge.

 

 
Turism de cumpărături

 

Dubai a mai fost supranumit și capitala cumpărăturilor din Orientul Mijlociu. Nu este de mirare că anual, în luna ianuarie, acolo se organizează și un festival de shopping.  De la zona duty free, până la mall-urile de lux, în Dubai puteți găsi o gamă largă de produse pentru toate buzunarele. Nu asta atrage, însă, clienții, ci experiența pe care mall-urile o oferă. Luxosul mall al Emiratelor, de exemplu, își ademenește clienții cu o pârtie de schi amplasată chiar în interiorul complexului comercial.

 

Pe lângă magazinele de lux, metropola mai este cunoscută și pentru souk-uri. În acele piețe tradiționale veți găsi mărfurile aduse din China, Sri Lanka sau India. Și ca în orice piața, poți negocia majoritatea prețurilor.

 

 
Construcții colosale

 

Dintr-un mic sat pescăresc, Dubaiul a fost transformat într-o metropolă impresionantă prin construcțiile colosale. Dincolo de elementele arhitecturale tradiționale, Orașul de Aur este dominat de mega-construcții, precum hotelul de 7 stele Burj Al Arab sau de cea mai înaltă structură construită de om, turnul Burj Khalifa.

 

În Dubai regăsim și Miracle Garden, cu peste 45 milioane de flori, pe o suprafață de 72.000 metri pătrați. Nu în ultimul rând sunt insulele artificiale Palm Islands: Palm Jumeirah (auto-proclamată a opta minune a lumii), Deira Island și Palm Jebel Ali. Mai trebuie amintit și arhipelagul de insule intitulat The World.

 

 

Pentru a intra în Dubai nu aveți nevoide de viză, dar pașaportul dumneavoastră trebui să aibă cel puțin 6 luni până la expirare. De asemenea, este obligatoriu să aveți o asigurare medicală. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta