Câteva sfaturi pentru a avea fotografii reușite din vacanță

 

Ce ar fi o vacanță fără fotografii? Cu toate că cele mai prețioase amintiri sunt cele pe care le porți în suflet și în gând, câteva poze cu locurile vizitate și cu tine în fața unui anumit obiectiv turistic sunt modalitatea prin care le poți arăta și celorlalți experiențele tale din vacanță.

 

Fie că fotografia reprezintă pentru tine o pasiune și folosești echipamente profesioniste sau îți place să te folosești doar de smartphone-ul tău, ți-am pregătit o listă cu câteva sfaturi care te vor ajuta să obții fotografii reușite.

 

 

Este nevoie să faci câteva pregătiri

 

Asigură-te că bateria aparatului tău foto sau a telefonului este încărcată. Nu ai vrea să descoperi un peisaj superb în drumeția ta și să îți dai seama că aparatul nu pornește sau telefonul s-a închis.

 

Spațiul de stocare. Poate ai uitat să mai faci curățenie pe card sau în memoria telefonului. Sau poate ai fotografii prețioase, la care nu vrei să renunți. Oricare ar fi situația, asigură-te că ai un card de rezervă sau suficient spațiu în memoria curentă a dispozitivului folosit.

 

Curăță obiectivul. Poartă cu tine tot timpul o cârpă din microfibre (precum cea folosită pentru a șterge ochelarii). Înainte de face fotografia verifică obiectivul pentru amprente, praf sau alte mizerii care ți-ar putea strica poza.

 

 

 

Când este cel mai bine să faci o fotografie

 

La răsărit. Răsăritul în sine este subiectul multor fotografii de vacanță, mai ales dacă este încadrat de mare și cer.

 

Golden Hour. Mai importantă este lumina emisă de soare imediat după ce a răsărit. Totul în jurul tău va căpăta nuanțe aurii, iar obiectele vor avea umbre mai lungi. Acest moment al zilei poartă denumirea de ”golden hour” și apare la o jumătate de oră după răsărit sau înainte de apus.

 

La apus. La fel ca răsăritul, acest moment al zilei constituie încă un subiect superb pentru fotografiile de vacanță. Mai frumoase vor fi, însă, culorile care apar imediat după ce soarele coborât sub orizont.

 

 

 

Atenție la sursele de lumină

 

Ține cont de poziția soarelui. Dacă ai parte de un cer senin este important să ai tot timpul soarele în spate, atunci când fotografiezi un peisaj sau o persoană. În caz contrar, fotografiile vor ieși întunecate. Dacă nu poți evita acest lucru, folosește un parasolar sau blițul pentru a compensa lumina.

 

Evită să folosești blițul. O fotografie care beneficiază doar de lumină naturală, va fi mult mai reușită decât una în care ai folosit lumina artificială a aparatului foto sau a telefonului tău. Folosește blițul doar pe timp de noapte, atunci când nu ai alte surse de lumină artificală în preajmă.

 

 

 

Atenție la poziție și distanță

 

Apropie-te și nu te mișca. Încearcă să stai cât mai aproape de subiectul fotografiilor tale. Asta va asigura o fotografie clară, în care subiectul va beneficia de o expunere corespunzătoare.

 

Evită să folosești zoom-ul. Există două tipuri de zoom: cel optic și cel digital. Primul este bun, spun specialiștii, dar cel din urmă va cauza apariția ”zgomotului” pe imagine. Mai ales dacă nu ai un trepied la îndemână, evită să folosești zoom-ul.

 

 

 

Un sfat pentru compoziția cadrului

 

Atunci când încadrezi subiectul fotografiei tale, ține cont de regula treimilor. Încearcă să împarți cadrul în nouă părți egale (nouă pătrate) și folosește-te de colțurile pătratului din mijloc pentru a centra persoane sau obiectul pe care îl fotografiezi. Aproape toate aparatele foto sau smarphone-urile îți permit să afișezi o grilă pe display. Folosește-te de ea.

 

Dacă v-a plăcut acest tutorial, lăsați-ne un comentariu și vom realiza și altele. Pe curând, dragi iubitori de călătorii.

Lasa un comentariu

Solicita oferta