Ierusalim - orașul sfânt al Iudaismului, Creștinismului și Islamismului

Ierusalim -  o călătorie spirituală

 

Multe persoane care au vizitat Ierusalim spun că vacanța lor s-a transformat într-o călătorie spirituală. Nici nu ar avea cum să fie altfel, având în vedere că cele mai mari religii ale lumii consideră capitala oficială a Israelului drept oraș sfânt. Cetatea Sfântă este asemenea unei ferestre spre trecut, un trecut zbuciumat, marcat de numeroase războaie, dar și de o dorință de a dăinui, care a fost și rămâne de neclintit.

 

Indiferent de motivele pentru care alegeți să vizitați Ierusalimul, un lucru este sigur: orașul sfânt vă va schimba. Nu poți să rămâi indiferent atunci când calci pe istoria de peste 3.000 ani, atunci când  atingi zidurile de la Muntele Templului sau atunci când auzi murmurul hipnotic al rugăciunilor de la răsărit.

 

 

 

Orașul Sfânt înainte de toate

 

Mai mult decât oricare altă dimensiune, în Ierusalim primeză cea religioasă. Începutul istoriei locului a fost marcat cu peste 3.000 ani în urmă de un război. Regele David al evreilor a cucerit atunci Șalemul, o cetate a canaanenilor. Orașul a devenit astfel centrul religios, politic, administrativ și economic al regatului evreiesc antic.  De-a lungul anilor orașul a trecut pe rând sub dominație babiloniană, macedoniană, romană, otomană și arabă. Abia în 1981, Ierusalim a fost întregit și proclamat capitală a statului Israel.

 

Mileniul de dominație otomană, dar și faptul că Ierusalim este povestit în Biblie, au făcut ca acest oraș să fie mai mult decât un centru religios evreiesc. Creștinii de pretutindeni, dar și adepții islamismului consideră Ierusalimul drept oraș sfânt. Împreună cu Bethleemul și Nazaretul este un loc de pelerinaj anual pentru peste 50.000 români.

 

 

 

Înconjurat de minuni ale naturii

 

DIncolo de zidurile cetății, Ierusalimul este înconjurat de minuni ale naturii. În partea sudică, Orașul Sfânt este mărginit de către deșertul Negev. Deșertul se întinde până la Golful Aqaba de la Marea Roșie și adăpostește stațiuni turistice, orașe antice, dar și asezări de beduini.

 

În partea estică, Iersualimul este mărginit de Marea Moartă. Apele acestui lac conțin cea mai sărată apă de pe pământ și se întind pe o suprafață de 600 kilometri pătrați. Cu o lungime de 50 kilometri, lacul are oglinda apei la o altitudine de peste 400 metri sub nivelul mării, ceea ce îl clasifică drept cel mai jos corp de apă de pe pământ.

 

Nu în ultimul rând, zona galileii înconjoară nordul Ierusalimului cu dealuri și văi verzi, care constituie o importantă zonă viticolă.

 

 
Zidul Plângerii - cel mai iubit loc din Ierusalim

 

Ierusalimul în ansamblul său a fost și rămâne subiect al disputei dintre arabii palestinieni și evrei. Punctul principal al aceste vrajbe este Zidul Plângerii. Kotel sau Zidul de Apus este considerată o porțiune de 57 metri lungime din vechiul zid vestic al Muntelui Templului. Zidul, în preajma căruia este amenajat un loc de rugaciune are o înălțime de 19 metri deasupra solului (32 metri de la bază).

 

Zidul Plângerii este descris ca fiind cel mai iubit loc din Ierusalim de către evreii din întreaga lume. În secolul XIV, sub stăpânirea musulmană, acolo a fost amenajat un loc de rugăciune pentru evrei. La începutul secolului XX zidul a devenit un motiv de conflict între liderii religioși musulmani și comunitatea evreiască. Exista teama că zidul va fi folosit de către evrei pentru a revendica drepturile de proprietate asupra Muntelui Templului și sanctuarului islamic amenajat acolo.

 

Ulterior zidul, împreună cu orașul vechi, a fost cucerit de Legiunea arabă transiordaniană, care le-a interzis evreilor dreptul la rugăciune în respectiva locație. Abia în 1967, după războiul de 6 zile, orașul vechi a fost ocupat de armata israeliană, care a dărâmat cartierul marocan construit în vecinătatea zidului. Astfel a fost creată acolo actuala esplanadă, care permite adunarea a mii de credincioși pentru rugăciune la Zidul Plângerii.

 

 
Ierusalimul - un Turn Babel din zilele noastre

 

Orașul Vechi are o suprafață de 1 km pătrat, însă Ierusalimul modern s-a extins, în special în vest, totalizând în prezent o aglomerare urbană cu o suprafață de 125 km pătrați. Acolo locuiesc peste 1 milion oameni. Din punct de vedere demografic în Ierusalim trăiesc evrei, musulmani, creștini, dar și alte naționalități.

 

În ciuda concepției mediatice, Ierusalimul, și Israel în ansamblul său, este o destinație cât se poate de sigură. Mai mult decât atât, complexitatea demografică a dat naștere unei diversități culturale fără egal în lume. De la deliciile culinare și arhitectura superbă, până la clădirile moderne din cartierele Har Homa, Ramot sau Neve Yakov, Ierusalimul înglobează cu succes numeroase elemente culturale, care dau farmec Orașului Sfânt.

 

 

 

Ierusalimul este mai mult decât o destinație. Iersualimul este o experiență. Tocmai de aceea, oricâte cuvinte s-ar folosi, Ierusalim nu poate fi descris așa cum trebuie. Filadelfia Turism vă oferă, însă, ocazia să vedeți cu ochii voștri această minune, organizând două pelerinaje anul acesta în Israel. Aflați mai multe informații aici. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

 

Lasa un comentariu

Solicita oferta