Circuit în Israel - despre locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viață!

 

Anul acesta, în 12 Martie vă invităm să luați parte la o călătorie memorabilă pe urmele Mântuitorului în Țara Sfântă. V-am pregătit un circuit de 5 zile în Israel, cu zbor direct din Cluj-Napoca.
 
Pachetul include 4 nopți de cazare în hoteluri de 4 stele atent selecționate de către consultații noștri de vacanță. Micul dejun și cina, cât și transferul aeroport-hotel-aeroport sunt incluse în preț.
 
Totodată, alături de voi va fi un însoțitor de grup român, precum și un ghid local vorbitor de limba română. Transportul la obiectivele tursitice se face cu un autocar climatizat, iar costul intrării este cuprins în prețul pachetului turistic.
 
___________________________________
 
Despre locurile de acolo atât de încărcate de istorie și religie pe care le poți descoperi în cadrul unui pelerinaj în Israel vei afla din rândurile următoare. Și pentru că din România vom ateriza pe aeroportul din Tel Aviv, o sa începem acest articol cu orașul cosmopolit Tel Aviv.
 
Tel Aviv
Este un oraș al contrastelor, situat pe malul Mării Mediterane, ceea ce îi dă un farmec aparte. Este un oraș modern, în care găsiți, clădiri noi, din sticlă, clădiri vechi, construite acum câteva sute sau chiar mii de ani, plaje superbe și viață de noapte extravagantă. Este al doilea oraș ca mărime din Israel, după Ierusalim. Acesta s-a dezvoltat de la sud la nord, iar pentru a putea observa această trecere de la obișnuit (în partea de sud) la modern (în partea de nord), trebuie să vedeți ambele părți ale Tel Aviv-ului. Deși nu este capitala Israelului, este un uriaș centru economic, de afaceri și cultural. 
 
Jaffa
Este partea veche a orașului Tel Aviv. A fost construit acum aproximativ 3.000 de ani, iar aici se află portul Jaffa, considerat a fi unul dintre cele mai vechi porturi din lume. Această parte istorică a orașului e parcă, o lume încă pierdută în trecut, cu străzi înguste și clădiri pitorești, unde veți putea vizita lăcașuri religioase de diferite confesiuni, biserici creștine, moschei și sinagogi, dar și numeroase galerii, magazine și cafenele boeme. Faceți neapărat o vizită la Turnul cu Ceas de pe strada Yefet,  construit la începutul secolului XX sau în piața de vechituri - Shuk Hapishpishim, unde puteți găsi absolut orice obiect care vă trece prin minte.  
 
Haifa
Este un oraș plin de viață, moderm și plin de atracții turistice. Este al treilea oraș din Israel după Ierusalim și Tel Aviv, iar peisajul său cu stânci abrupte până aproape de țărm, îi conferă un decor spectaculos. Orașul este situat la poalele muntelui Carmel și are vedere spre Marea Mediterană. Una dintre atracțiile turistice, care se remarcă aici, sunt Grădinile suspendate Bahai. Acestea sunt considerate printre cele mai frumoase din lume, datorită arhitecturii diverse și a simetriei perfecte. Sunt amenajate în trepte, pe versantul nordic al muntelui Carmel. Sunt formate din 18 terase, dispuse în 9 cercuri concentrice ce înconjoară Templul Baha’i, reprezentând cei 18 discipoli ai Profetului Bab. Împreună cu terasa Altarului, grădinile însumează 19 terase, număr ce are o semnificație deosebită în religia Baha’i. 
 
Cezareea
A fost unul dintre marile orașe ale antichității, ridicat acum 2000 de ani de Irod cel Mare, în onoarea împăratului roman, Cezar Augustus. 
 
Cana Galileii
Se află la 7 km distanță de Nazaret și este cunoscut drept locul înfăptuirii primei minuni de către Isus, aceea a transformării apei în vin, la o nuntă. Aici, în Cana Galileii, conviețuiesc pașnic, etnii și religii diferite. Orășelul este locuit de către greci ortodocși, arabi romano-catolici și o minoritate musulmană.
 
Nazaret
Este locul unde a copilărit Isus. Deși a fost un oraș nesemnificativ în acele timpuri, astăzi, Nazaret este un oraș modern, care servește drept centru economic regional. Este cel mai mare oraș arab din Israel. Una din atracțiile principale ale orașului, este Biserica Buna Vestire, cea mai mare construcție romano-catolică din Orientul Mijlociu, în incinta căreia se află casa în care Fecioara Maria a fost înștiințată de Arhanghelul Gavriil că Îl va naște pe Isus. Nazaret este unul dintre cele mai importante orașe sfinte creștine și apoximativ un milion de persoane vin aici în fiecare an, ca turiști sau ca pelerini. 
 
Muntele Tabor
Este locul unde s-a urcat Isus împreună cu Petru, Iacov și Ioan pentru a le arăta acestora, adevarata Sa față, cea dumnezeiască. Muntele Tabor, are o altitudine maximă de 575 de metri și se află în partea de sud a regiunii istorice Galileea. Are formă rotundă, vizibil în toată regiunea și a fost o fortăreaţă importantă în timpul perioadei greceşti, romane şi în timpul cruciadelor. Pe vârful muntelui se află o biserică ortodoxă, în interiorul careia, se află și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
 
Capernaum
Numele lui înseamnă „Satul lui Naum” şi se află pe malul nordic al Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Aici a început Isus să işi aleagă ucenicii și mai era numit şi „Cetatea Domnului”. În Capernaum, se pot vizita ruinele sinagogii din calcar alb, ridicată pe locul unde a predicat Isus și ruinele casei Sfântului Petru. Tot aici, în afara sitului arheologic, se poate vizita și Biserica ortodoxă “Sfântul Gheorghe”, unde creștinii pot vedea o pictură de o frumusețe deosebită, reprezentând Judecata de Apoi.
 
Thaba
Este locul în care Isus a facut o altă minune, cea a înmulțirii pâinii și peștilor, pe care le-a împărțit apoi mulțimii de oameni.
 
Muntele Fericirii
Este locul în care Isus a ținut predica celor 9 fericiri. Muntele se află deasupra Thabei. Pe munte, se află o biserică, iar la intrare, deasupra ușii, se află o pictură ce surprinde scena înmulțirii pâinilor și peștilor. În fața altarului se află sculptat în lemn două pagini ce cuprind Fericirile alături de note muzicale.
 
Masada
Se află izolată pe un munte, pe coasta vestică a Mării Moarte. Numele este de origine romană și provine de la originalul ebraic "metada", care înseamnă "fortăreață". În această fortăreață, în anii 72-73, 967 de rebeli evrei au preferat să moară decât să se supună Romei. 
 
Marea Moartă
Este locul cu cea mai joasă altitudine de pe Terra. Malul vestic, aflat în Cisiordania, se află la 427 de metri sub nivelul mării, fiind locul de pe Pământ, localizat la cea mai joasă altitudine. Se numește Marea Moartă pentru că, are o salinitate foarte mare, de 34%, motiv pentru care nu există floră și faună în apele ei.
 
Ierihon
Este un orașel din Țara Sfântă, situat în apropierea graniței dintre Israel și Iordania. Este oraşul aflat la cea mai joasă altitudine din lume, situat cu mult sub nivelul mării. Se află la 16 km de Marea Moartă şi este unul dintre cele mai vechi oraşe locuite permanent. În Ierihon se află Biserica şi Dudul lui Zaheu.
 
Muntele Carantania
Este locul în care Isus S-a retras și a postit timp de 40 de zile, precum și locul în care El a fost ispitit de diavol.
 
Betleem
Se află la 9 km distanță față de Ierusalim și este orașul Nașterii Domnului. Aici găsim, Biserica “Nașterii Domnului”, care a fost ridicată pe locul peșterii în care S-a născut Isus. Este una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume și se află în partea de răsărit a orașului Betleem.
 
Câmpul Păstorilor
Este unul dintre locurile biblice puse în legatură cu Nașterea Domnului. Este locul unde înnoptau păstorii, în noaptea în care s-a nascut Isus și se află la o distanță de numai 600 de metri de satul Beit Sahour.
 
Muntele Măslinilor
Este situat la răsărit de Ierusalim, de care este despărţit de valea adâncă a Chedronului si continuă spre nord cu înălţimile Muntelui Scopus. Pe versantul estic al Muntelui Măslinilor se află Betania. De-a lungul drumului de la Ierihon la Ierusalim, ce trecea peste Muntele Măslinilor, a avut loc intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim. Înainte de moartea lui Isus, ultimele Sale nopţi, au fost petrecute pe acest munte și tot aici a avut loc Înălţarea la Cer a Domnului.
 
Grădina Ghetsimani
A fost cel mai iubit loc de rugăciune și liniște a lui Isus și de asemenea, punctul din care au început Sfintele Patimi ale Mântuitorului. Aici a avut loc rugăciunea dinaintea Sfintelor Patimi, trădarea lui Iuda şi arestarea lui Isus. În Grădina Ghetsimani se află: Biserica Națiunilor, care adăpostește piatra pe care a fost văndut Mântuitorul de catre Iuda și Peștera Arestării lui Isus.
 
Via Dolorosa
Sau Drumul Crucii, cu cele 14 opriri, parcurge drumul lui Isus cu crucea în spate, spre Muntele Golgota pentru a fi răstignit. Primele două opriri, se află pe teritoriul Pretoriului (Fortăreaţa Antonia), următoarele şapte – în oraş, iar celelalte – pe teritoriul Bisericii Sfântului Mormânt. Traseul include în sine, toate Patimile lui Isus în Ierusalim, începând cu arestarea şi terminând cu punerea Lui în mormânt.
 
Scăldătoarea Betezda
Este locul în care Isus a facut o altă minune și anume, cea a  vindecării slăbănogului. Aceasta pe se află langă Poarta Oilor din Ierusalim, situată în partea nordică a cetății. Superstițiile spuneau că, puteri supranaturale tulburau periodic apele scăldătorii. Bolnavul care reușea să intre primul în apă după aceasta, avea să fie vindecat. Sute de suferinzi umpleau galeriile exterioare ale scăldătorii, urmărind atenți și nerăbdători suprafața apei, pentru a putea prinde cea mai fină mișcare.
 
Ierusalim
Este unul dintre cele mai cunoscute, iubite și vizitate orașe din lume. În cartierul creştin se află Biserica Sfântului Mormânt, înălţată încă din vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pe colina Golgota. În interiorul acestei biserici se află cele mai importante locuri pentru creştini. În partea de răsărit se află stânca Golgotei, locul în care a fost răstignit pe cruce Isus, iar în partea de apus a bisericii mari, se află o capelă în interiorul căreia este Sfântul Mormânt, în care a fost pus trupul Mântuitorului, de unde a treia zi a înviat. Pe vremea lui Isus, zona acesta cu muntele Golgota era în afara cetăţii, dar încă din primele secole creştine cetatea s-a extins cuprinzând-o şi pe aceasta.
 
La o distanţă nu prea mare de Biserica Sfântului Mormânt, în cartierul de sud-vest al cetăţii, se află Muntele Sionului. Pe culmea plată a acestuia se află câteva locuri foarte importante pentru istoria creştinismului. Aici este foişorul în care a avut loc Cina cea de Taină, din Joia Mare, când Domnul a spălat picioarele ucenicilor Săi şi a mâncat împreună cu ei ultima cină pe pământ.
 
Zidul Plângerii
Este o porțiune de piatră, de 57 metri lungime și 32 de metri înălțime, însă doar 19 metri sunt vizibili, restul aflându-se în subteran. Este, încă din cele mai vechi timpuri, locul de rugăciune și pelerinaj al evreilor. Se află în partea vestică a cetății, fiind la intersecția a două mari credințe: cea evreiască și cea musulmană. 
Astăzi, Zidul Plângerii, este locul de rugăciune a milioanelor de oamnei care vin aici cu rugăciunile lor, pe care le lasă în crăpăturile zidului, în speranța că dorințele lor vor deveni realitate.
 
 
Cu singuranță, multi dintre voi, care nu ați vizitat încă Țara Sfântă, vreți să ajungeți aici! Noi, Filadelfia Turism, vă recomandăm câteva circuite pentru anul 2023 în aceste locuri atât de încărcarcate emoțional. 
 
Pentru mai multe informații, ne puteți contacta și la numărul de telefon: 0749.010.305 
 
Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta