Turism medical în insula Kos

 

Dacă există undeva în lumea asta un loc ideal pentru turismul medical, atunci acel loc este în insula Kos. Nu vă așteptați să găsiți acolo, însă, ierburi tămăduitoare  sau icoane făcătoare de minuni. Altele sunt motivele pentru care mica insulă grecească este o destinație atât de căutată atunci când vine vorba de tratamente de înfrumusețare, relaxare sau dermatologice.

 

Situată la doar 4 km distanță de țărmul Turciei, insula grecească numără o populație de aproximativ 33.000 persoane. Economia este axată pe turism, dar și pe agricultură. În Kos se cultivă vița de vie, migdalele, roșiile, măslinii, grâul și porumbul.

 

Kos a dat naștere medicinei moderne

 

Mai multe personalități marcante își au originea în Kos. Înainte de toți a fost, însă, Hipocrate. Considerat părintele medicinei moderne, învățatul grec a fost primul care a avansat ideea că bolile au cauze naturale și nu sunt provocate de superstiții sau mânia zeilor. Hipocrate a delimitat medicina de religie și a urmărit diagnositarea și aplicarea unui tratament specific diverselor afecțiuni.

 

Jurământul lui Hipocrate este cea mai celebră dintre scrierile cuprinse în Corpus Hippocraticum. Chiar și în prezent acest text este folosit de tinerii studenți care se pregătesc să pășească în lumea medicinei. Anual, în timpul verii, în apropiere de un sit arheologic din insulă este pus în scenă acest jurământ. Evenimentul are loc în cadrul Festivalului Hippocratia.

 

 
Semințele care s-au răspândit în toată lumea

 

Unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Kos este copacul lui Hipocrate. Într-un parc, din nord-estul insulei crește un platan, vechi de 500 ani. Legenda spune că exact în același loc, sub un copac identic, Hipocrate își preda învățăturile elevilor săi în urmă cu 2500 ani. Atât de celebru este acest copac, încât semințele sale au fost plantate în diverse locuri de importanță academică din lume.

 

De exemplu, în 1962, la deschiderea Librăriei Naționale de Medicină de lângă Washington DC, un astfel de copac a fost platat în fața clădirii. Deoarece specia platanului oriental a dispărut, oamenii de știință au reușit să extragă amprena ADN. Astfel, ori de câte ori va fi nevoie, vor putea perpetua această specie istorică.

 

 
Spitalul universitar din Kos

 

Askelpion este denumirea pe care o poartă ruinele a ceea ce cândva era un complex medical important. Denumirea vine de la Asclepius,  zeul medicinei și al vindecării. Conform legendei Asclepius preda arta vindecării chiar în Kos. Așa se face că acolo, la 4 km distanță de capitala insulei a fost fondat un asklepion. Peste 300 de astfel de clădiri au fost construite în toată lumea.

 

În prezent situl arheologic este împărțit în 3 terase. Cea mai de jos este partea unde s-ar fi aflat școala de medicină, sălile pentru vizitatori și saloanele pentru pacienți. A doua terasă găzduia mai multe temple (dintre care unele sunt restaurate) și centrul medical. Acolo se efectua hidroterapia, dar existau și băi termale. Un sistem complex de țevi alimenta complexul cu ape minerale.

 

Pe a treia terasă se regăsesc largi fragmente de piatră din Templul lui Asclepius. Ulterior a fost construită o a patra terasă, care găzduia un templu în stil doric și alte saloane. Intrarea costă 8 euro, cu o reducere de 50% pentru minori și persoanele vârstnice.

 

 
Izvoare minerale și băi termale

 

Kos este renumită în toată lumea pentru izvoarele termale și apele minerale. La 10 km distanță de capitală, în sud-estul insulei se găsește Therma Beach.  Pe mica plajă, acoperită de pietricele, se găsește un jacuzzi natural, delimitat de Marea Egee printr-un cordon de stânci. Prin crăpăturile dintre roci izvorăște apa fierbinte.

 

Izvorul termal este bogat în potasiu, sodiu, calciu, magneziu, sulf si clor. Aceste substanțe sunt folosite în tratarea afecțiunilor reumatice, a artritei sau a altor afecțiuni ginecologice. Așa cum bănuiți, plaja atrage foarte mulți oameni. Dacă totuși reușiți să intrați în apa fierbinte, nu uitați să vă dați jos bijuteriile, întrucât sulful din apă le va păta.

 

 
Tratamente în centre SPA moderne

 

Așa cum era de așteptat, locul de origine al lui Hipocrate abundă în centre SPA sau Wellness. Fie că vorbim de complexuri hoteliere sau centre de sine stătătoare, nu îți va fi greu să găsesști un loc pentru relaxare și răsfăț. Un astfel de exemplu este Mitsis Blue Domes Exclusive Resort & Spa. Complexul de 5 stele este situat la 10 km distanță față de aeroport.

 

Mitsis Blue Domes oferă clienților acces la un centru SPA. Acolo pot beneficia de masaj terapeutic pentru ameliorarea durerilor lombare, toracice și cervicale. Totodată puteți să vă recompensați cu un tratament termic Fango. Este vorba despre o împachetare cu nămol pentru exfoliere, dar care ameliorează și simptomele artritei, a durerilor musculare sau ale afecțiunilor dermatologice.

 

 

Complexul mai oferă o sumedenie de tratamente de înfrumusețare și întinerire. Dacă sună tentant, poți afla aici ce presupune o vacanță în Kos. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta