Livigno - Micul Tibet din Alpii Italieni

Din sate tradiționale, în stațiuni renumite

 

”Cele mai bune statiuni de schi din Alpi au evoluat din mici sate montane. Nu au fost construite ca stațiuni și nici nu sunt localități mari. Sunt sate tradiționale, care au devenit model pentru marile stațiuni de schi Nord-Americane”. Această afirmație descrie aproape toate stațiunile de schi din Alpi. Dacă ar fi să iei la pas, din Austria, până în sudul Franței, ai descoperi că aproape toate localitățile din Alpi au evoluat din mici sate agricole, miniere sau negustorești, în stațiuni care au ca principală sursă de venit turismul.

 

Livigno, din nordul Italiei nu face excepție. Inițial un sat de fermieri și negustori, localitatea a devenit acum o stațiune de schi cu renume internațional. Cu aproximativ 6.400 locuitori, localitatea este în prezent o zonă bogată. Majoritatea cetățenilor își câștigă traiul de pe urma activităților turistice.

 

 
Livigno - Micul Tibet din Alpi

 

Livigno se află la o altitudine de 1800 metri, în nordul Italiei, în apropierea graniței cu Elveția. Timp de 7 luni pe an acolo cad zăpezi cu grosimi de peste 2 metri. Așa se face că localitatea a căpătat porecla de ”Micul Tibet”.

 

Stațiunea are pârtii schiabile din noiembrie, până în aprilie. Iarna temperaturile medii sunt cuprinse între -1 și -15 grade Celsius. Ultima ninsoare a căzut în 19 aprilie, când stratul de zăpadă a atins o grosime de 25 centimetri.

 

 
Peste 100 kilometri de pârtie

 

Dacă vorbim de schiat, Livigno se împarte în două: Sponda și Blesaccia. Cei doi versanți au înălțimi cuprinse între 2500 și 3000 metri. Acolo se află peste 100 kilometri de pârtie și 29 de instalații de transport pe cablu. Stațiunea oferă 29 de pârtii albastre (pentru începători), 37 pârtii roșii (dificultate medie) și 12 pârtii negre (grad ridicat de dificultate), unele cu peste 2 kilometri lungime și peste 1000 metri diferență de altitudine.

 

La Livigno există numeroase școli de schi și parcuri pentru copii. Acolo au fost amenajate și 2 parcuri pentru snowboard și freestyle. Mottolino și Carosello 3000 atrag pasionați și profesioniști din Italia și nu numai.

 

 
Produse mai ieftine din 1840

 

Livigno este zonă duty-free. Asta înseamnă că prețul produselor și al serviciilor nu conține TVA, care în Italia este de 22% în prezent. Scutirea de taxe a fost introdusă în 1840, de către Imperiul Austriac. Motivele erau legate de dificultatea cu care puteai ajunge la Livigno. Există doar 3 drumuri de acces, dintre care două fac legătura cu Elveția și unul cu restul Italiei.

 

Oamenii vin de la mare distanță pentru a cumpăra combustibil din Livigno, iar turiștii preferă mall-ul. Cu toate acestea poți cumpăra doar anumite cantități ale produselor scutite de TVA. Dacă depășești un anumit volum, trebuie să declari produsele la punctele vamale.

 

 
Cazare cu skipass pentru 6 zile

 

Livigno are numeroase soluții pentru cazare. De la hoteluri de 4 stele, până la apartamente rustice. Un astfel este și Bait da Poz. Complexul de apartamente este situat la baza pârtiilor din domeniul Carosello și la 100 metri distanță față de un telescaun.

 

Pensiunea oferă 7 apartamente cu unul sau două dormitoare, chicinetă, televizor prin satelit, baie cu duș, uscător de păr și seif. Pensiunea are parcare privată și un spațiu pentru uscarea schiurilor și a clăparilor. Costul pentru 7 nopți de cazare pornește de la 179€/persoană. Tariful include si skipass-ul pentru 6 zile.

 

 
Livigno are multe de oferit

 

Din micul sat agricol, Livigno a devenit acum o localitate plină de viață. Mica stațiune are numeroase restaurante, baruri și discoteci, care oferă turiștilor o viață de noapte bogată. Dacă aveți poftă de cumpărături, în Livigno veți găsi numeroase magazine și un centru comercial. Dacă v-ați săturat de schiat, puteți vizita obiectivele turistice, care includ o biserică din secolul XVI, cu picturi atribuite lui Caravaggio.

 

Pentru cei care nu știu schia există numeroase școli în Livigno unde pot învăța. Alte activități pot fi drumețiile, mountain biking, bowling, cursele de carturi sau o vizită la parcul de aventuri Larix. Nu în ultimul rând, aveți la dispoziție un centru SPA pentru relaxare.

 

 

Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta