Madeira - 5 lucruri pe care trebuie să le faci

 

 

Dacă te uiți pe hartă este puțin mai aproape de Africa, decât de Europa. Poziția ei din Oceanul Atlantic este parcă intenționată. Aflată în cartierul select al Insulelor Canare, Madeira se distinge, însă, prin farmecul colonial și exuberanța exotică. În urma unei vizite pe care a făcut-o în 1825 pe insulă, H. N. Coleridge spunea: ”Madeira este cea mai de invidiat destinatie turistică. Îmbină tot confortul european, cu luxul tropical.”

 

În prezent este un punct de atracție pentru turiștii europeni, cu precădere. De altfel, micul arhipelag portughez este dedicat turismului aproape în totalitate. Infrastructura turistică este de invidiat, mai ales că este favorizată de relieful, flora și fauna deosebită. Cu o asemenea ofertă bogată, poate vă va fi greu să alegeți cum să vă petreceți sejurul în Madeira. Iată sfaturile noastre:

 

 

O zi în Funchal

 

Vacanța în Madeira trebuie să înceapă în Funchal. Acolo se află și aeroportul, iar capitala insulei este suficient de mică pentru a fi vizitată înt-o singură zi. Un alt argument ar fi faptul că localitatea este înconjurată de un amfiteatru natural, cu plantații de banani. Situată pe coasta de sud a insulei, Funchal se bucură de mult soare și deschidere spre apele albastre ale Atlanticului.

 

Capitala din Madeira este un oraș verde, luxuriant și liniștit. Străduțele șerpuiesc printre conacele din secolul XVIII și se unesc în piața din centrul vechi. Te poți relaxa pe o terasă sau să faci scufundări pe litoral. Nici viața de noapte nu lipsește. Barurile se deschid la miezul nopții, iar cluburile se închid la ora 07:00.

 

 

 

Plimbare cu telecabina la Monte

 

Madeira se remarcă și prin crestele abrupte ale munților care traversează insula. Cel mai înalt vârf, Pico Ruivo, se înalță la peste 1800 metri. Locuitorii insulei au cucerit aceste înălțimi prin amenajarea de telecabine. Cea mai spectaculoasă dintre ele pornește din Campo Almirante Reis (Funchal Old Town), de la nivelul oceanului și urcă spre Monte, aflată la peste 1000 metri altitudine. Călătoria durează 15 minute și se întinde pe o distanță de 3.7 km.

 

De la Monte puteți face o vizită la Grădina Botanică. Deschisă încă din 1960, adăpostește peste 2.000 specii de plante, unele dintre ele endemice. Acolo se află și un parc cu păsări exotice (Loiro Bird Park), dar și un Muzeu de Istorie Naturală. La întoarcere, puteți coborî din Monte într-o sanie împletită din rachită.

 

 

O plimbare pe marginea levadas din Madeira

 

Contrastul dintre relieful munților, cu defilee largi și climatul mediteranean fac din Madeira o destinație ideală pentru drumeții. La cadrul natural se mai adaugă și cei peste 2.000 km de canale de irigații (levadas), amanejate încă din secolul XVI. Levadas transportă apă din nordul spre sudul insulei, iar unele sunt săpate în stâncă.

 

Unele dintre aceste apeducte reprezintă cadrul ideal pentru o plimbare relaxantă. Cele mai populare levadas printre amatorii de drumeții sunt Levada do Caldeirão Verde și Levada do Caldeirão do Inferno. Cele două trasee nu sunt indicate, însă, celor cu rău de înălțime. În funcție de lungime și dificultate, o plimbare pe lângă o levada poate dura între 2 și 5 ore.

 

 

 

La plajă în Porto Santo

 

La doar 43 km de Madeira se află Porto Santo. Poți ajunge acolo cu hidroavionul (10 minute) sau cu feribotul (2 ore și jumătate). Insula are aproximativ 5.500 de locuitori și prinde viață doar vara. Atât turiștii, cât și locuitorii din Madeira vin acolo pentru câteva zile de vacanță. Dacă ajungi primăvara, însă, te poți bucra de plajele imaculate, fără să întâlnești țipenie de om.

 

În Porto Santo puteți găsi un teren de golf amenajat de campionul iberic Seve Ballesteros. Complexul de golf include și 8 terenuri de tenis, dar și un centru de echitație. Puteți vedea și epava scufundată de autorități pentru a crea un recif artificial. Mai puteți încerca pescuitul sportiv sau drumețiile.

 

 

 

În mijlocul delfinilor și al balenelor

 

Nu poți pleca din Madeira fără să fii văzut delfinii și balenele! Se spune că 29 din totalul de 80 de specii de cetacee din lume pot fi văzute tot anul în apele din preajma insulelor portugheze. O astfel de excursie durează 3 ore și costă aproximativ 35 euro pentru adult (copiii au reducere de 50%).

 

Plimbarea se face cu un catamaran (ambarcațiune cu pânză) și include o pauză de înot sub stâncile falezei Cabo Girão. Prezența delfinilor și a balenelor este garantată. Dacă nu reușești să vezi vreun cetaceu, unele companii îți oferă o nouă excursie gratuită, la apus.

 

 

Alte modalități de a-ți petrece vacanța în Madeira includ datul cu parapanta, o baie în piscinele cu apă sărată din Porto Moniz sau o excursie cu canoe în Parque Ecologico do Funchal. Pentru informații referitoare la planificarea și costul unui sejur în Madeira, ne puteți contacta aici. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta