Navagio Beach - ”secretul” din Zakynthos

Asemenea plajei de marmură din insula Thassos, Grecia mai adăpostește o comoară turistică. Nu este la fel de tainică precum Marble Beach. De fapt este renumită în toată lumea încă de acum 30 ani. Să o descoperi, însă, nu este la fel de simplu. Asta deoarece nu poate fi văzută decât din aer sau de pe mare, iar pentru a ajunge acolo ai nevoie de o barca.

 

Nu este un secret că poți găsi această plajă pe coasta de nord-vest a insulei Zakynthos. Floarea Levantului a înconjurat Navagio Beach cu stânci de 200 metri înălțime.  Singura cale de acces este prin Golful Piraților. Efortul merită din plin, după cum vă pot mărturisi toți cei care au pus piciorul pe Plaja Naufragiului.

 

 

Accident, infracțiune sau strategie de marketing?

 

Inițial plaja era cunoscută ca Agios Georgios (Sfântul Gheorghe). Acest lucru s-a schimbat în urmă cu 36 ani, atunci când vasul MV Panagiotis a naufragiat pe mica întindere de nisip. Cea mai populară legendă referitoare la naufragiu susține că vaporul era plin cu țigări de contrabandă aduse din Turcia pentru Mafia din Italia. În apropiere de Zakynthos, vasul urmărit de forțele navale ale Greciei a intrat într-o furtună care i-a cauzat naufragiul. Așa se face că plaja a căpătat numele de Navagio (naufragiu), iar micul golf de acces este cunoscut drept Smuggler`s Cove (golful contrabandiștilor).

 

O altă poveste vorbește despre Ministerul de Turism al Greciei, care ar fi dispus ca epava să fie amplasată pe această plajă pentru a atrage mai mulți turiști. Adevărul, nu la fel de spectaculos ca poveștile despre contrabandă și mafia, îl aflăm de la căpitanul vasului. Recent, Charalambos Kompothekras - Kotsoros a povestit cum vasul a naufragiat în noaptea de 2 Octombrie 1980, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a unor defecțiuni mecanice.  Căpitanul spune că, deși a fost somat de către autorități să înlăture epava, a considerat că prezența vasului pe plajă contribuie la frumusețea decorului natural. Astfel s-a hotărât să-l lase acolo.

 

 

O vizită la Navagio Beach

 

Presupunem că sunteți turist în Zakynthos și nu aveți propria barcă. Există mai multe modalități de a vizita Navagio Beach. Cea mai convenabilă ar fi o excursie opțională care începe chiar de la intrarea hotelului dumneavoastră. O astfel de mini-crozieră dureză 5-6 ore și include transferul de la hotel spre port. Costul este de aproximativ 30-40 euro. Dezavantajul este că nu veți avea foarte mult timp la dispoziție pentru a vă bucura de plajă.

 

O altă soluție ar fi o croazieră în jurul insulei. Durata acestei călătorii este de 9 ore. Nu veți fi preluați chiar de la ușa hotelului, dar veți avea mai multe opriri pentru fotografii, înot și relaxare. La bordul vasului aveți acces la un snack bar, cu mâncare și băuturi răcoritoare. Costul unei astfel de excursii pornește de la 40 euro.

 

 
La ce să te aștepți

 

La ce să te aștepți când ajungi la Navagio Beach? La clipe de neuitat. Dacă vizitezi Grecia și nu ai văzut Plaja Naufragiului este ca și cum ai vizita Parisul, fără să vezi Turnul Eiffel. Se spune că este cea mai fotografiată plajă din lume. Și pe bună dreptate!

 

Stâncile albe de calcar înconjoară plaja cu nisip fin. Valurile turcoaz se sparg la mal într-o spumă albă. În mijloc tronează epava arămie. În rest nu o să vezi urmă de om. Nicio structură artificială. Nici măcar umbrele sau șezlonguri. Singura umbră este oferită de stânci sau de pereții ruginiți ai vasului naufragiat. Cât despre înot, apa în apropierea țărmului este răcoroasă, dar adâncă.

 

Dacă merrgi acolo în căutare de liniște, vei fi dezamăgit. Sute de turiști vizitează zilnic Navagio Beach în timpul sezonului.

 

 
O perspectivă unică asupra plajei

 

Plaja Naufragiului mai este renumită pentru ceva. Stâncile care o înconjoară crează condițiile ideale pentru base jumping. Este vorba despre saltul cu parașuta de pe obiecte fixe, aflate la mare înâlțime, precum podurile, clădirile înalte sau stâncile. Pereții de calcar din jurul Navagio Beach au în vârf un platou, care este accesibil cu autoturismul. Este și locația ideală pentru niște fotografii de excepție.

 

 

Dacă vă surâde gândul la o excursie în Grecia, puteți să aflați mai multe pe site-ul nostru. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta