De ce să nu stai la plajă în Antalya

Când te gândești la Turcia îți vin în minte kebab-ul, cafeaua la nisip și plajele însorite. Dacă primele două simboluri le poți găsi și aproape de casă, pentru cel de-al treilea trebuie să mergi neapărat până pe coasta de sud a Anatoliei. Legenda spune că în urmă cu peste 2000 ani, grecii au descoperit acolo paradisul.

 

Și dacă tot ai bătut atâta drum de ce să nu stai la plajă? Ei bine, pentru că Antalya conține bogății de neprețuit. Nu ne referim la resurse minerale, ci la istoria fascinantă, care și-a lăsat amprenta într-un mod deosebit asupra universului cotidian din prezent.

 

 
Origini de legendă

 

Bătrânii povestesc că în urmă cu aproape 2150 ani, regele Attalus II al Pergamonului și-a trimis armata să găsească Raiul pe pământ.  Grecii au descoperit această coastă de la poalele Muntilor Taurus, cu ape adânci și albastre. Regele mulțumit a întemeiat acolo Attalea.

 

Doar 17 ani mai târziu, în 133 Î.Hr. a devenit provincie romană. A trecut apoi sub ocupație bizantină și otomană, iar după Primul Război Mondial a devenit vasală Italiei.  Abia în timpul Războiului Turcesc pentru Indenpendență Antalya a fost recucerită și a început să se dezvolte în centrul multietnic și multicultural care este în prezent.

 

 
Toate drumurile duc la Kaleici

 

Dacă v-am convins să nu vă petreceți tot sejurul la plajă, atunci locul de unde trebuie să pornească periplul vostru este centrul vechi al Antalyei. Kaleici ar fi putut fi distrus cu ușurință atunci când turismul de masă a luat amploare în Turcia. Cu toate acestea păienjenișul de străduțe pavate, mărginite de case grecești, cu acoperișuri din țiglă roșie s-au păstrat aproape intacte.

 

Orășelul vechi s-a dezvoltat în jurul portului roman și era înconjurat de un zid înalt, cu mai multe porți. În prezent se mai păstrează două bucăți din zid și una dintre porți. Poarta lui Hadrian este subiectul principal al tuturor fotografiilor făcute în Kaleici. Iar dacă sunteți în căutare de suveniruri sau vreți doar să faceți cumpărături, puteți găsi în centrul vechi o sumedenie de buticuri în stil otoman și cafenele fermecătoare.

 

 
”Cele 14 minuni ale lumii” în nisipurile din Antalya

 

Timp de 5 luni, în fiecare an, sculptori din întreaga lume se adună în Antalya pentru a da viață la 10.000 tone de nisip. Anual acolo are loc Festivalul Internațional de Sculpturi din Nisip. Din 20 mai, până în 20 octombrie puteți admira creațiile imense ale unora dintre cei mai pricepuți și inventivi artiști din lume.

 

Tematica acestui an a fost Cele 14 minuni ale lumii și ale mitologiei. Toate sculpturile sunt realizate doar cu din nisip și apă. Creațiile impresionante pot fi văzute pe o plajă de la marginea de sud-est a stațiunii.

 

 
Puteți săpa dupa oase de dinozauri

 

După o scurtă călătorie cu tramvaiul din Kaleici puteți ajunge în lumea dinozaurilor. Dacă i-ați luat și pe cei mici cu voi în vacanță, vizita la Dinopark va fi cu siguranță pe placul lor. Parcul tematic conține zeci de modele, unele animate și în mărime naturală a creaturilor preistorice. Puteți face un tur al exponatelor sau îi puteți lăsa pe copii să se joace într-o groapă cu nisip special amenajată, care are îngropate oase de dinozaur pe care vor avea plăcerea să le dezgroape.

 

Taxa de intrare este de 30-40 euro, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Având în vedere că înăuntru puteți găsi un planetariu, un cinema 7D, piscină cu tobogane gonflabile și multe alte surprize, noi spunem că merită. Iar dacă vi se face foame sau vreți să cumpărați suveniruri personalizate aveți la dispoziție numeroase posibilități.

 

 
Istorie culinară

 

O călătorie în Turcia nu ar fi completă fără să te bucuri de preparatele delicioase ale gastronomiei otomane. Ar fi păcat să-ți închei sejurul în Antalya fără a gusta diversitatea de mâncăruri, care se prepară de mii de ani. Locul perfect pentru a-ți satisface toate poftele este restaurantul Hasanaga, din centrul vechi.

 

Vei pute servi meze, doma, gosmele sau kofte. La desert te sfătuim să încerci baclava sau rahatul turcesc. Iar pentru ca incursiunea în istorie să fie completă, după ora 20:00 atmosfera din local este întreținută cu muzică și dansuri tradiționale.

 

 

Indiferent cum vei alege să-ți petrecei vacanța în Antalya, pe site-ul nostru poți găsi cele mai bune oferte pentru vara 2017 în Turcia. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta