Pamukkale - locul unde Cleopatra se scălda pentru a se menține tânără

Toate drumurile duc la Pamukkale

 

O vacanță în Kușadasi (Turcia) ar fi incompletă fără o vizită la Pamukkale. Vorbim despre poate cea mai veche stațiune balneară din lume. Originea istorică a locului se leagă de orașul grec Hierapolis. Așezarea a fost fondată în secolul III Î.Hr., inițial printr-un simplu templu. Dezvoltarea zonei a început abia în anul 190 Î.Hr. odată ce orașul antic a fost cucerit de către Imperiul Roman. Împăratul Adrian a rămas atât de impresionat de Pamukkale, încât a proclamat Hierapolis ca stațiune balneară.

 

Istoria locului se leagă de numele unor mari împărați ai antichității, printre care și Constantin, sub domnia căruia Hierapolis a devenit un important centru religios al Imperiului Roman de la Răsărit. A fost și perioada în care mare parte a nobilimii romane venea din toate colțurile imperiului pentru a se scălda în apele termale de acolo. Astfel s-a asigurat renumele internațional al stațiunii Pamukkale, care rezistă și astăzi, de peste 2000 de ani.

 

 

Castelul de bumbac sau cascadele înghețate

 

Etimologia numelui Pamukkale se traduce literalmente în castelul de bumbacEste lesne de înțeles de ce stânca cu o înălțime de 200 metri, acoperită cu terase de travertin de un alb imaculat a fost denumită așa.  Richard Chandler, un călător englez care a descoperit terasele în 1765 povestea: ”am privit cu mirare ceea ce părea a fi o uriașă cascadă înghețată, vălurită, ca și cum apa ar fi încremenit brusc în curgerea ei”. În 1988 stațiunea a fost inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO.

 

Chiar și astăzi nu poți să nu rămâi impresionat atunci când dai ochii prima dată cu uriașa întindere de ”zăpadă”, de la Pamukkale. Terasele acoperă o suprafață de 2.5 km, cu o lățime de 500 metri. În spatele lor se află munți, cu păduri de pin verde, care scot în evidență și mai mult strălucirea depunerilor de calcar. Apele care acoperă bazinele naturale sunt asemenea unor oglinzi naturale, deosebit de frumoase într-o zi senină, când reflectă albastrul cerului.

 

 

Apă cu proprietăți curative renumită în toată lumea

 

Din punct de vedere geologic, Pamukkale a fost formată cu multe milenii înainte de prima atestare istorică a orașului Hierapolis. În prezent acolo există 17 izvoare termale. Apa are o temperatură cuprinsă între 35 °C și 100 °C și este suprasaturată în carbonat de calciu. După izvorâre apa elimină dioxid de carbon în timp ce este transportată pe o distanță de 320 metri, până se revarsă peste terasele de calcar. Depunerile de carbonat de calciu sunt inițial sub forma unei substanțe gelatinoase, care se întărește ulterior și devine travertin.

 

Apa este bogată în calciu, sulft de magneziu, bicarbonat și dioxid de carbon și este benefică pentru cei care suferă de reumatism sau afecțiuni cardiace.

 

 

Însăși Cleopatra se scălda acolo pentru a se menține tânără

 

Istoria Pamukkale se leagă și de numele reginei Egiptului. Legenda spune că însăși Cleopatra se scălda în apele de acolo pentru a se menține tânără. Ulterior împărăteasa a cerut ca apa de acolo să-i fie adusă la Roma. Generalul roman, Marc Antoniu a botezat o piscină în onoarea reginei Egiptului. Așa se face că în prezent, în apropierea teraselor de calcar, vă puteți scălda, însă doar cu picioarele, în piscina Cleopatrei.

 

Bazinul are o temperatură constantă a apei de 37 °C. Pe fundul piscinei se pot vedea coloane și alte ruine ale templelor grecești. Să te scalzi acolo este o experiență unică în viață. Legenda mai spune că o baie în piscina antică te întinerește cu 10 ani. Puteți sta liniștiți, toate excursiile opționale care vă duc la Pamukkale au inclusă în itinerariu și vizita la piscina Cleopatrei.

 

 

Ce trebuie să știți când mergeți la Pamukkale

 

Orașul cu același nume este situat în sud-vestul Turciei, la o distanță de aproximativ 180 km față de Kușadasi. Așa se face că aproape toți hotelierii din stațiune vă vor oferi excursii opționale la Pamukkale. Faceți aproape 3 ore cu mașina până acolo, însă, o scăldare în ”piscinele” de calcar vor face să merite efortul. Costul unei excursii opționale, care durează o zi este de aproximativ 45. Copii cu vârsta de până la 6 ani, inclusiv au gratuitate, iar cei cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani plătesc 25€. În acești bani aveți inclus transportul, prânzul, taxa de intrare, ghid turistic și băuturi răcoritoare pe drum. Plecarea se face de obicei la ora 07:00 - 08:00, iar întoarcerea în jurul orei 20:00.

 

Terasele de calcar sunt considerate de turci a opta minune a lumii, însă, în prezent accesul publicului este parțial restricționat. Vă puteți totuși scălda în unele terase de la baza peretelui de calcar. Atenție: este necesar să vă luați cu dumneavoastră crema de protecție solară și ochelarii de soare! Efectul razelor solare este amplificat de reflexia de pe suprafața bazinelor cu apă termală. Totodată este bine să vă luați sticle cu apă, deoarece temperaturile pe timp de vară ating frecvent  45 °C.

 

În încheiere vă dăm un sfat: dacă vă aflați în Pamukkale, faceți-vă timp și pentru o scurtă vizită la amfiteatrul roman din Hierapolis. Structura a fost construită să poată acomoda 12.000 de persoane. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

 

Amfiteatrul are o capacitate de 12.000 locuri

Lasa un comentariu

Solicita oferta