Plaja de marmură - comoara ascunsă a insulei Thassos

 

Cum ar fi să stai la soare pe o plajă de marmură? Da, ați citit bine: să te bronzezi pe o plajă de marmură! Nu e vorba despre un tărâm de basm, ci este una dintre comorile ascunse ale Greciei.

 

Dincolo de tatziki și ouzo, casele de albe cu acoperișuri turcoaz, Zorba și tavernele răcoroase, Grecia are zeci de plaje, cum rar găsești în lume. Sunt plaje cu nisipul auriu, apă cristalină și soare din mai până în octombrie. Dintre toate doar una este, însă, plaja de marmură.

 

Pentru a ajunge la Plaja de marmură (Marble Beach) trebuie să luăm feribotul spre insula Thassos. Micuța insulă are 33 plaje, de-a lungul celor aproape 100 kilometri de țărm. Dintre acestea doar 7 au primit distincția ”Steagul albastru”. Acest titlu certifică faptul că apa este curată, lipsită de alge și poluare, nisipul de pe plajă este de calitate, fără pietre, curățenia este impecabilă, iar în zonă există amenajări corespunzătoare pentru turiști. Cele mai renumite plaje din Thassos sunt Golden Beach (situată la 12 km sud față de Limenas, cu nisip auriu și ”Blue flag”), Paradise Beach  (plajă de nudiști, situată la 20 km față de Limenas), Makriamos (plajă privată, cu dotări de 4 stele, la 2 km de Limenas) și, bineînțeles Plaja de marmură.

 

Plaja de marmură a fost pana nu demult unul dintre secretele insulei Thassos

Saliara sau Marble Beach, cum este cunoscută de turiști a căpătat în ultimii 3-4 ani un renume internațional. Nu a fost tot timpul așa. Până nu demult, micul golf care adăpostește plaja era pustiu. Singura activitate din zonă era cea dintr-o carieră de marmură aflată în partea dreaptă, deasupra golfului. Dacă inițial era o comoară ascunsă, știută doar de localnicii insulei, treptat, Plaja de marmură a captat interesul turiștilor, pe care i-a fascinat fără drept de recurs.

 

Plaja de marmură este situată în partea nord-estică a insulei, la o distanță de 5 kilometri față de capitala Limenas. Golful care o adăpostește este accesibil cu mașina, la fața locului fiind amenajată și o parcare. Odată ce ai ajuns acolo îți dai seama că plaja nu este  de fapt o plajă. Nisipul auriu lipsește, iar în locul său găsești mici pietricele albe de marmură. Fie că esți în apă, fie că stai pe plajă, calci pe acele mărgele albe. De fapt acesta este și elementul care dă unicitate Saliarei și îi conferă frumusețea răpitoare. Albul strălucitor în lumina soarelui, contrastează cu golful scăldat de ape verzi, cu nuanțe de smarald. Acum că v-am dezvăluit secretul Marble Beach, cred că vă este ușor să înțelegeți de ce se îndrăgostesc turișii de această plajă.

 

Plaja de marmură este situată la 5 km de Limenas, capitala insulei Thassos

Lucrurile nu au fost simple inițial. Plaja de marmură fiind o comoară ascunsă, nu avea nevoie nici de amenajări turistice. Odată ce interesul oamenilor veniți din toate colțurile lumii să vadă Plaja de marmură a crescut, au fost făcute și amenajările necesare. Așa se face că în prezent pe micuța plajă găsiți un bar care servește o gamă diversificată de băuturi răcoritoare, cafea și chiar mâncare. Există și dușuri, dar și șezlonguri cu umbrele. Apa este puțin adâncă la mal și este ideală pentru cei care vor să facă snorkeling. La o distanță de 5 metri de la mal, apa se adâncește brusc. Trebuie să știți și faptul că din cauza pietricelelor de marmură temperatura apei este mai scăzută, față de cea de la malul altor plaje.

 

În încheiere vă mai spunem un secret al Plajei de marmură: dacă vă doriți o priveliște cu adevărat spectaculoasă, veniție la Saliara să priviți răsăritul! Este unicul moment din zi când marmura și apa capătă o nuanță roșiatică. Deocamdată, atât din Thassos. Pe curând, dragi iubitori de călătorii.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Solicita oferta