Ce trebuie să știi despre primul tău zbor cu avionul

 

Te pregătești de primul tău zbor? Ai auzit până acum termeni ca low-cost, check-in și duty-free, dar nu ești sigur ce înseamnă? Ai vrea să-ți cumperi biletul, dar nu știi de unde să începi? Ai ajuns în aeroport și nu știi încotro s-o apuci? Stai liniștit, o să-ți răspundem la toate întrebările în rândurile următoare.

 

Rezervarea biletului... ieftin!

 

Principala îngrijoare a oricărui călător este să nu plătească prea mult pentru biletul său. Primul pas pentru a evita asta este să-l cumperi cu cât mai mult timp înainte de data primului tău zbor. 6 luni ar fi ideal, spun specialiștii. Bineînțeles că nu toate călătoriile sunt planificate cu mai bine de jumătate de an înainte. Și atunci cum este corect să procedezi?

 

•  În primul rând ar trebui să știi că în lunile de vară, dar și în perioada 15 Decembrie - 10 Ianuarie sunt cele mai mari prețuri la biletele de avion.

 

•  Dacă ai norocul să afli din timp data de plecare, încearcă să cumperi biletul cât mai devreme posibil (asta nu înseamnă că trebuie să te ”arunci” pe prima ofertă găsită).

 

•  Dacă data de plecare este la alegerea ta, nu te fixa pe o anumită zi. S-ar putea să cumperi biletul la jumătate prețul, dacă ești dispus să-ți amâni plecarea cu 2-3 zile.

 

•  Nu fii prea ezitant. Dacă ai găsit un preț convenabil, cumpără biletul! Costul  unui zbor se poate modifica de 3 ori în aceeași zi.

 

•  Apelează la o agenție de turism. Dacă vrei să fii sigur că ai acces la cele mai bune oferte, lasă căutările în mâinile capabile ale agentului de turism (dacă nu îți convine prețul, nu trebuie să cumperi).

 
 Dă gata check-in-ul

 

Ce-o fi check-in-ul ăsta? Sună a ceva balaur pe care dacă nu-l dovedești, rămâi consemnat la sol pe vecie. Deși există multe variabile, check-in-ul este mai ușor de făcut, decât pare.

 

Definiție - ”procedura prin care pasagerul confirmă faptul că urmează să călătorească în data de ”--/--/----”, cu respectiva companie aeriană, verifică încă o dată autenticitatea datelor personale de identificare și zbor, iar, după caz, primește boarding pass-ul”.

 

Tipuri de check-in:

 

Online - se poate face de acasă, cu 24 ore sau chiar o lună înainte de data îmbarcării și este gratuit;

 

Self - se poate face din aeroport, folosint un aparat special (este menit să scurteze cozile la ghișee, dar este folosit doar de unele companii aeriene);

 

Clasic - se face din aeroport, cu una sau mai multe ore înainte decolării, la ghișeul desemnat cursei dumneavoastră și poate fi gratuit sau poate costa între 5 și 10 euro, în funcție de compania aeriană.

 

 
Bagajul - cantitatea contează!

 

Scenariul ideal pentru orice călător este ca toate lucrurile necesare vacanței să încapă într-o singură valiză. Iar dacă geamantanul este suficient de mic încât să poată fi dus într-o mână, fericirea este garantată. Ei bine, nu toți ne permitem ”luxul” de a pleca în vacanță doar cu un tricou, ochelarii de soare și portofelul. Tocmai de aceea trebuie să știți câteva lucruri atunci când vă faceți bagajul pentru primul zbor cu avionul!

 

• Companiile aeriente vă permită să luați cu dumneavoastră la bord un geamantan, care are de obicei dimensiunile de 55cmX40cmX20cm, iar greutatea de 10 kg. În funcție de compania aeriană, aceste cifre pot varia, iar bagajul  de mână poate fi gratuit sau să necesite o taxă suplimentară.

 

• Pe lângă bagajul de mână, la unele companii aeriene, mai aveți dreptul la un bagaj personal (poșetă) sau un bagaj mic de mână, care sunt gratuite.

 

• Dacă nici așa nu vă încap toate lucrurile necesare, mai aveți dreptul, în funcție de compania aeriană aleasă la bagaj de cală. Valiza poate avea o greutate de la 20, până la 40 kg. Și în acest caz există dimensiuni standard, iar opțiunea este contra cost.

 

ATENȚIE - este bine ca în bagajul de mână să aveți un schimb de haine și alte obiecte importante (medicamente, încărcătorul de telefon, laptop-ul, bijuterii, actele etc.)! S-ar putea ca bagajul de cală să vă fie rătăcit de către compania aeriană. Până îl veți recupera pot trece o zi sau două.

 

 
Ce faci în aeroport

 

Înaine să ieși pe ușă, chiar dacă ești sigur că n-ai uitat nimic, mai verifică încă o dată că ai la tine pașaportul, cartea de identitate, iar, după caz, boarding pass-ul, biletele de zbor sau rezervarea imprimată.

 

Odată ajuns în aeroport, verifici care este ghișeul atribuit zborului tău și te duci acolo pentru check-in. Aici îți va fi comunicată și poarta de îmbarcare.

 

Dacă ți-ai făcut check-in-ul acasă, te duci direct cu bagajul la birourile baggage drop, unde vei lăsa bagajul de cală.

 

Dacă nu ai bagaj de cală, iar check-in-ul este făcut, te duci la controlul de securitate. Acolo îți vor fi verificate bagajele de mână și conținutul lor (informează-te în prealabil despre obiectele pe care ai voie să le transporți) și vei trece printr-un detector de metale. Ulterior îți va fi controlat și pașaportul.

 

 
Mirajul duty-free

 

După ce ai trecut de controlul de securitate ajungi în zona ”duty-free” a aeroportului. Este o zonă cu multe magazine, cafenele, fast-food-uri, care sunt scutite de anumite taxe. Acolo poți găsi anumite produse mai ieftine decât în magazinele din afara aeroportului. Altele pot fi, însă, de 2 sau 3 ori mai scumpe (suvenirurile).

 

Teoretic poți să urci în avion cu orice cumperi din duty-free. Trebuie să te informezi, însă, despre cantitățile de produse cu care ai voie să intri în țara de la destinație.

 

 

Tot ce ți-a mai rămas de făcut este îmbarcarea. Te pui frumos la coadă, iar când îți vine rândul mai prezinți încă o dată documentele. În funcție de compania aeriană, vei face îmbarcarea printr-un coridor cuplat la ușa avionului sau vei fi transportat cu un autobuz până la scările mobile, pe care vei urca în avion.

 

Dacă aveți nevoie de ajutor în planificarea primului zbor, trebuie să știți că Filadelfia Turism este agenție specializată IATA (International Air Transport Association). Asta înseamnă că vă putem oferi bilete de avion către orice destinație, la cele mai mici tarife. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta