Santorini - Cea mai frumoasă și romantică insulă din lume

Dacă ai căutat vreodată poze cu Grecia, cu siguranță îți vine în minte acea imagine a unor clădiri albe, cu domurile albastre și cu apa mării în spate. Este cea mai celebră fotografie a Greciei, care ilustrează o biserică pe coasta insulei Santorini. Nici nu ar putea fi altfel, având în vedere că insula a ieșit pe locul 2 anul acesta într-un top al celor mai frumoase din lume. De altfel, înainte de a avea acest nume, insula era cunoscută drept Kallista, care se traduce drept ”cea mai frumoasă”.

 

Anul trecut, Santorini a ieșit pe a 5-a poziție într-un clasament realizat de Travel and Leisure, al celor mai romantice insule din lume. Plajele, pereții stâncoși acoperiți de casele cu ferestre și uși albastre, florile sângerii, oamenii primitori, toate se îmbină pentru a crea o experiență de neegalat. Se spune că dacă privești apusul de pe falezele din Santorini ai ocazia să vezi cum arată paradisul.

 

 
Santorini - tărâm de legendă

 

Istoria micului arhipelag se leaagă de două dintre cele mai importante momente din trecutul umanității. Ambele au ca punct central erupția vulcanului de pe insula principală. Conform geologilor, erupția s-a produs în urmă cu aproximativ 3600 ani. Un scriitor canadian de origine evreiască a avansat o teorie conform căreia, această erupție coincide cu exodul biblic al evreilor din Egipt. Simcha Jacobovici susține că toate cele 10 urgii biblice au fost cauzate de erupția vulcanică.

 

O altă teorie interesantă, care are, însă și unele dovezi palpabile, leagă erupția vulcanului de momentul dispariției Atlantidei. Excavările făcute în situl de la Akrotiri au scos la iveală urmele unei civilizații Minoice din Epoca Bronzului, care era cel puțin la fel de avansată precum cea a Greciei Antice. Clădirile, frescele, sistemul de canalizare dezgropate se aseamănă foarte mult cu descrierile lui Platon referitoare la Atlantida.

 

 
Plajele vulcanice

 

După clădirile emblematice, insula mai este renumită pentru plajele deosebite. Dacă în Thassos avem plaja de marmură, în Santorini avem plajele vulcanice. Ceea ce le face deosebite este faptul că în loc de nisip calci pe pietricele formate din lavă solidificată. Asta a dat naștere unor plaje spectaculoase din punc de vedere vizual, întrucât ”nisipul” este colorat în roșu, negru sau alb.

 

Asta înseamnă că în Santorini nu vei găsi plajele clasice, spațioase, cu nisip fin. Decorul spectaculos compensează, însă, din plin. Iar dacă nu ești sigur ce să alegi, îți recomandăm Vlychada. Plaja situată în sudul insulei se potrivește oricărui turist. Are o parte amenajată cu șelonguri și umbrele, dar și o parte goală. Iar în aproiere se află numeroase restaurante.

 

 
Produse unice în lume

 

Datorită solului vulcanic și a climatului mediteranean, Santorini a dat naștere unor produse unice în lume. Roșiile cherry care cresc acolo au o culoare intensă și un gust deosebit de dulce. Tot în Santorini se găsește Lathyrus Clymenum. Cunoscută și ca mazărea purpurie, planta este folosită pentru a găti ”fava santorinis”, un preparat emblemă. Mai pot fi amintite vinetele albe, care sunt dulci și pot fi mâncate crude. Totodată, katsouni este o specie endemică de castravete. Dacă nu este cules la timp, devine galben și capătă un gust dulce, foarte similar cu cel al pepenelui galben.

 

Dincolo de legume unice, Santorini are și câteva preparate emblematice. Brantada este un file de cod prăjit într-un aluat din făină și bere. Peștele se servește cu o salată cu usturoi. Santorinio sfougato este un alt preparat specific insulei. Sufleul are la bază dovleceii și brâna feta, condimentați cu rozmarin și mentă.

 

 
Ce trebuie să bifezi

 

Sezonul turistic în Santorini începe în aprilie și se încheie la sfârșitul lunii septembrie. Iar dacă ați ajuns, trebuie să gustați preparatele marine servite în Naoussa și să savurați un cocktail, în timp ce priviți apusul de pe terasa de la Franco`s. Puteți cumpăra suveniruri în numeroasele magazine. La mare căutare sunt bijuteriile din rocă vulcanică, vinurile și produsele cosmetice cu ulei de măsline.

 

Iar pentru restul vizitei vă recomandăm să încercați un tur personalizat al insulei. Excursia opțională are un cost ridicat, dar include o vizită la situl arheologic Akrotiri, opriri pentru baie și relaxare pe plajele negre și roșii, vizită și degustare de vin la una dintre podgoriile de pe insulă și prânzul la o cafenea de pe faleză.

 

 

Noi zicem că Santorini este o destinație de vacanță în care trebuie să ajungi cel puțin o dată în viața. Dacă aveți nevoie de cazare și alte informații, le puteți găsi pe site-ul nostru. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta