Tenerife - Insula primăverii eterne

Vulcanii au dat naștere insulei Tenerife

 

Situată pe coasta de vest a Africii, Tenerife este cea mai populată insulă a Spaniei. Aproape 900.000 oameni locuiesc pe o suprafață de peste 2.000 kilometri pătrați. De fapt este cea mai mare din arhipelagul insulelor Canare. Anual acolo ajung peste 4 milioane de turiști, aproape jumătate din totalul celor care vizitează insulele Canare.

 

Ceea ce este cu adevărat spectaculos este faptul că Tenerife a fost formată în totalitate prin activitate vulcanică. De-a lungul istoriei au existat 3 mari erupții documentate, care au dat insulei forma actuală. Nu vă faceți griji, ultima erupție a avut loc în urmă cu mai bine de un secol. În prezent insula este dominată de Muntele Teide, care are o înălțime 3718 metri deasupra nivelului mării (7500 metri de pe fundul oceanului). Teide este al treile vulcan ca mărime din lume și reprezintă, totodată, cel mai înalt punct al Spaniei.

 

 
Plajele cu nisip negru

 

Originea vulcanică a insulei se poate vedea și în nisipul negru, care poate fi găsit pe puținele plaje din Tenerife. Un astfel de exemplu este Playa el Bollullo. Situată în partea nord-vestică a insulei, plaja este impresionantă prin valurile mari și peisajul care-ți taie respirația. Nisipul negru este elementul care va face de neuitat o vizită acolo.

 

Pentru a ajunge la Playa el Bollullo puteți să faceți o plimbare de 30-35 minute din Puerto de la Cruz, prin plantațiile de banani. Se poate ajunge acolo și cu mașina sau taxiul. Înconjurată de stânci, plaja este situată într-un decor natural. În afară de o cafenea, nu veți găsi acolo alte facilități.

 
Insula primăverii eterne

 

Tenerife are multe supranume, însă, unul dintre ele iese în evidență: ”insula primăverii eterne” (Isla de la eterna primavera). Denumirea a fost dată, după cum ați ghicit, datorită climatului deosebit. Insula se află pe aceeași latitudine ca deșertul Sahara. Asta face ca de-a lungul anului, temperaturile să aibă o medie cuprinsă între 15 și 29 grade Celsius.

 

Cea mai joasă temperatură, de 8.1 grade Celsius a fost înregistrată în orașul capitală Santa Cruz. Cea mai mare a fost de 42.6 grade Celsius. Cu toate acestea, datorită nivelului mare de altitudine, pe insulă există un puternic contrast climatic. Iarna te poți bucura pe plajă de soarele cald, iar câțiva kilometri mai încolo poți găsi ninsoare.

 

 

Doar la Rio de Janeiro mai poți găsi așa ceva

 

Insulele Tenerife sunt renumite la nivel internațional nu doar prin decorul exotic și climatul plăcut. An de an mii de turiști din toate colțurile lumii se adună acolo pentru a participa la ”Carnavalul Santa Cruz de Tenerife”. Este al doilea ca popularitate, după celebrul carnaval de pe sambodromul din RIo de Janeiro. De fapt acest eveniment a intrat și în Cartea Recordurilor, după ce peste 250.000 oameni au participat în 1987 la un concert în cadrul acestui festival.

 

Carnavalul Satna Cruz își are originea în secolul XVII și a fost interzis de mai multe ori de-a lungul timpului. Începând cu anul 1987 festivalul are în fiecare an o tematică unică. Cea din 2016 a fost ”anii `80”. Evenimentul este organizat în fiecare an la sfârșitul lunii februarie.

 

 
Papas arrugadas cu mojo picón

 

Bucătăria insulelor Canare este un mix de influențe spaniole, africane sau latin-americane. Preparatele de acolo au la bază multe legume proaspete, fructe și pește. În general se servesc mese ușoare, ușor de digerat într-un climat cald. Cu toate acestea, veți găsi mai degrabă restaurante și fast-food-uri cu specific spaniol sau britanic în Tenerife. Pentru a gusta preparatele tradiționale aveți de umblat pe cărări mai puțin bătute.

 

Unul dintre cele mai celebre preparate canariene este papas arrugadas. Traducerea mot-a-mot ar fi de „cartofi cu riduri”, însă, un asemenea nume nu-i face dreptate preparatului care este servit ca aperitiv sau garnitură. Pe scurt: se iau cei mai mici cartofi pe care bucătarul îi poate găsi, se curăță șe se fierb în apă de mare. Când sunt aproape fierți, cea mai mare cantitate a apei este aruncată, iar ceea ce a mai rămas se fierbe până când se evaporă. Acest procedeu face ca pe coaja cartofilor să rămână o crustă subțire de sare. Papas arrugadas se servesc cu mojo picón (sos picant cu chilli și usturoi) sau mojo verde (sos cu coriandru și usturoi).

 

Cel mai mare delfinariu din Europa

 

Sunt multe atractii turistice și excursii opționale care vă vor umple de bucurie sejurul în Tenerife. Cu toate acestea, ne permitem să vă facem o recomandare: nu ratați Loro Parque! Este de fapt o grădină zoologică deschisă de peste 40 ani, care se întinde pe o suprafață de 13 hectare. Acolo veți putea găsi cea mai mare diversitate de papagali din lume (4.000 de exemplare, din 350 de specii).

 

Tot la Loro veți putea vizita cel mai mare delfinariu și cel mai lung tunel subacvatic cu rechini din Europa. Grădina zoologică adăpostește peste 20.000 de specii marine. Parcul este dotat cu restaurante, baruri și cafenele, astfel încât să vă puteți petrece o zi întreagă acolo. Taxa de intrare este de aproximativ 30 de euro pentru adulti si 20 de euro pentru copii (6 - 11 ani inclusiv).

 

 

Deocamdată atât din Tenerife. Pentru alte informații sau rezervări puteți accesa site-ul nostru aici. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta