Thassos, Atena Nordului

 

În funcție de suprafața pe care o iei ca referință, Grecia poate avea aproape 6000 de insule. Să nu ne mințin singuri, nu toate dintre ele vor fi acel ”colț de rai” pe care-l vedeți la televizor. Cu siguranță, însă, din această multitudine de posibilități există câteva care strălucesc.

 

Din pleiada insulelor grecești face parte și Thassos. Atena Nordului, cum a fost supranumită, ocupă un loc de cinste pe podium, alături de Zakynthos, Rhodos, Corfu, Lefkada și alte ”vedete” elene de vacanță.

 

Insula de Smarald

 

Insula de Smarald este porecla sub care Thassos și-a făcut renume în zilele noastre. Asta se datorează vegetației luxuriante, care caracterizează această destinație de vacanță. Măslini, pini, brazi, tei, cedri acoperă insula din zona de câmpie și până pe vârful munților. De altfel Thassos este considerată cea mai verde dintre insulele grecești.

 

Atena Nordului

 

Atena Nordului este una dintre poreclele insulei, care atestă importanța de care se bucura Thassos, încă din antichitate. În secolul VII Î.Hr. insula avea deja o populație de 60.000 de persoane. Economia înfloritoare se baza pe importantele resurse minerale, precum aur, marmură și fier, dar și pe alte produse, ca vinul roșu.

 

 

 

Insula Sirenelor

 

Această poreclă era mai degrabă un avertisment, care prevenea călătorii asupra pericolelor la care se expun dacă ajung în preajma insulei. Mitologia greacă este plină cu povești despre Sirenele din Thassos, care vrăjeau marinarii și nu-i mai lăsau să plece. Se spune că le-a căzut pradă chiar celebrul erou Odiseu.

 

Aeria

 

Așa vorbeau despre la insulă poeții Greciei Antice. Aeria se traduce în ”briză răcoroasă de vară” și face referire la aerul proaspăt și curat din Thassos. Tot de această poreclă se leagă și povestea fondatorului insulei, regele Telesicles din Paros, despre care se spune că ar fi fost îndemnat de oracolul din Delphi ”să construiască un oraș pe insula Aeria, care să fie vizibil de pretutindeni.”

 

 

 

Aethra și Chrysi

 

Aethra pentru că ”cerul senin” de deasupra insulei a devenit emblematic pentru cei care au văzut această destinație frumoasă. Iar Chrysi pentru că ”aurie” este lumina care se reflectă pe nisipul plajelor din Thassos.

 

Thassos

 

Dar cu adevărat, insula și-a căpătat numele actual după fiul regelui fenician Aginora. Cel puțin asta ne povestește istoricul grec Herodot, care spune că Thassos a condus o expediție în căutarea surorii sale Europa și astfel a ajuns pe insulă.

 

 

 

 

Indiferent cum vreți să-i spuneți, Thassos este destinația perfectă pentru vacanța de vară 2020. Vezi ofertele noastre aici, iar dacă ai nevoie de o rezervare, nu ezita să ne contactezi.

 

Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta