Cele mai interesante tradiții de Crăciun

 

Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, împodobirea bradului, colindele și cadourile sunt lucrurile care ne vin în gând atunci când vorbim despre Crăciun. Această sărbătoare are, însă, mult mai multe tradiții care se leagă de acest eveniment. Unele sunt amuzante, altele înspăimântătoare, iar unele de-a dreptul impresionante. În continuare o să facem referire la cele care ni s-au părut cele mai interesante.

 

Festivalul felinarelor uriașe din Filipine

 

Festivalul are loc anual, în sâmbăta dinaintea ajunului de Crăciun, în orașul San Fernando din Insulele Filipine. Ligligan Parul Sampernandu are o vechime de peste 100 ani. Dacă inițial era o tradiție religioasă, în prezent evenimentul s-a transformat într-o competiție în toată regula. Felinarele aveau 60 centimetri în diamentru atunci când tradiția era la începuturi.

 

În prezent la festival sunt expuse felinare care au peste 6 metri în diametru. La origine erau construite din hârtie și iluminate cu lumânări. În prezent se folosește metalul, plasticul și alte meteriale, iar pentru ilmuniat sunt folosite becurile de diverse culori. Modelul predominant este cel caleidoscopic. Datorită acestei tradiții, San Fernando a fost botezat ”capitala Crăciunului din Filipine”.

 

 
Pisica mâncătoare de oameni din Islanda

 

Tradițiile islandeze de Crăciun numără mai multe personaje legendare. Unul dintre ele este mai cunoscut decât celelalte. Pisica Yule este un monstru despre care se vorbește în folclorul islandez. Motanul gigant pândește noaptea în zăpadă și îi mănâncă pe toți cei care nu poartă haine noi în seara de Ajun.

 

Tradiția își are originea la începutul secolului XIX și era menită să încurajeze fermierii să termine tunsul oilor înainte de Crăciun. Pentru a fi înduplecată, lui Jólakötturinn trebuie să i se aducă o ofrandă, constând într-un ghem de lână. În prezent această ofrandă a fost înclouită cu bluzele făcute cadou celor dragi.

 

 
Pe role la biserică în Venezuela

 

Este important să cinstești și latura spirituală a sărbătorilor și nu doar pe cea materială. O bună modalitatea de a face asta este să participi la slujba religioasă din 24 sau 25 Decembrie. În capitala Venezuelei această tradiție a fost transformată într-un obicei extrem de amuzant. În dimineața zilei de 24, toți credincioșii participă la liturghia de la ora 08:00, iar pentru a ajunge acolo folosesc rolele.

 

Tradiția a avut atât de mult succes, încât cu o noapte înainte, unele străzi din Caracas sunt închise pentru traficul auto. Pentru a fi siguri că nu ratează plăcerea de a merge cu rolele la biserică, unii copii își leagă un capăt al unei sfori de degetul mare de la picior, iar celălalt capăt îl lasă să atârne pe geam. Astfel, cei care trec dimineața pe acolo pot trage de sfoară să-i trezească.

 

 
Krampus fură copiii răi în Austria

 

Și de Moș Nicolae se leagă una dintre cele mai interesante tradiții din preajma sărbătorilor de iarnă. În Austria, Moș Nicolae are un antagonist. Este vorba despre o creatură înfricoșătoare, jumătate țap, jumătate demon, care vine din Iad. Krampus are coarne mari, colți și o botă lungă, cu care bate copiii răi. Iar dacă sunt deosebit de răi, creatura îi va răpi în sacul său.

 

În prezent această tradiție se aseamănă cu cea a hâzilor. Mai mulți bărbați, costumați în demon, ies în noaptea de 6 Decembrie pe străzile din Austria și aleargă trecătorii înspăimântați. Evenimentul se numește Krampuslauf.

 

 
Castravetele din bradul de Crăciun

 

O altă tradiție amuzantă este cea murăturilor din bradul de Crăciun. Atunci când se împodobește pomul, conform obiceiului, printre crengile bradului se ascunde o murătură verde (de obicei un castravete). Nu trebuie neapărat să fie o murătură scoasă din borcan, ci un obiect decorativ în formă de castravete. Cel care găsește primul castravetele va putea desface primul cadou și va avea noroc tot anul următor.

 

 
În Norvegia, de Crăciun se ascund măturile

 

Dacă nu îți place să faci curățenie de sărbători, atunci Norvegia este locul în care trebuie să te afli. În 24 Decembrie, norvegienii își ascund măturile și toate obiectele de curățenie care au o coadă mai lungă. Tradiția este veche de câteva secole și își are originea în legendele despre vrăjitoare.

 

În folclorul norvegian, noaptea de Ajun este momentul în care vrăjitoarele și alte creaturi demonice ies din ascunzătorile lor pentru a crea haos. Și cum toată lumea știe că vrăjitoarele folosesc măturile pentru a zbura, norvegienii ascund aceste obiecte în cel mai sigur loc din casă.

 

 

Indiferent de maniera în care alegeți să petreceți Crăciunul, noi vă urăm sărbători fericite! Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta