Vacanța în Halkidiki - dincolo de clișee


Ești o persoană hotărâtă, pentru care vacanța anuală este un eveniment căruia îi acorzi o atenție deosebită. Nu mergi în vacanță doar pentru a te relaxa la soare și a-ți face selfie-uri pe plajă. Îți dorești mai mult de la concediul în Grecia și ești conștient că o destinație turistică nu are doar mâncare bună și plaje însorite. Vrei ceva autentic, să experimentezi la prima mână cultura elenă.


Te înțelegem. Tocmai de aceea vrem să-ți descriem câteva aspecte deosebite pentru care vacanța în Halkidiki poate fi la fel de interesantă ca un city break în Praga.Vacanța în Halkidiki poate fi altfel
Vacanța în Halkidiki poate fi altfel
Festival gastronomic în Nea Moudania


Cu peste 2000 insule, Grecia este un paradis al iubitorilor de preparate pescărești. În toate regiunile elene vei putea găsi taverne care servesc preparate marine delicioase. Doar vacanța în Halkidiki îți va permite, însă, să participi la un festival dedicat unei specii de pește.


Festivalul Sardinelor are loc anual, în prima jumătate a lunii iulie, în localitatea Nea Moudania. Evenimentul durează o săptămână și cuprinde numeroase evenimente sociale (concerte, expoziții, concursuri). Punctul culminant are loc, însă, în ultima zi, în portul din localitate. Acolo este amplasată o expoziție fotografică, care ilustrează tradiția pescărească de sute de ani a localității. Zeci de voluntari pregătesc un imens festin cu sardine și anșoa la grătar. O porție zdravănă costă doar 1 euro, iar dacă veți cumpăra o cană tradițională, primiți gratuit vin.


O porție de sardine la grătar costă doar 1 euro
O porție de sardine la grătar costă doar 1 euro
Parcul lui Aristotel


Nu poți să vorbești despre Grecia, fără sa faci referire la marii gânditori ai antichității. O mare parte a turismului în republica elenă se axează pe vestigii istorice, care ilustrează viața și opera filozofilor greci. Una este să privești o statuie sau să citești o carte, dar cu totul alta este să poți vedea pe viu implicațiile teoriilor elaborate în urmă cu peste 2000 ani.


Halkidiki oferă și această posibilitate. Mai exact, în Parcul lui Aristotel, din Stagira. Este un parc tematic și interactiv, care vă oferă posibilitatea să interacționați cu diverse exponate, care ilustrează teoriile cuprinse în lucrarea lui Aristotel, Fizica.


Vizitatorii pot interacționa cu exponatele din parc
Vizitatorii pot interacționa cu exponatele din parc
Vacanța în Halkidiki la Muntele Athos


Loc de legendă, Muntele Athos este un alt simbol al Greciei. Muntele Sfânt este spectaculos, atât prin frumusețea răpitoare a reliefului, cât și prin istoria impresionantă a mănăstirilor pe care le adăpostește. Din păcate, însă, accesul vizitatorilor este limitat.  Doar 10 turiști au voie să viziteze lăcașurile de cult în fiecare zi, iar accesul femeilor este restricționat. Chiar și femelele animalelor sunt izgonite de pe munte. Excepție fac găinile. Albușul ouălelor este folosit în iconografie.


Ai putea să faci o vizită de câte ore, dar dacă te numeri printre puținii cărora li s-a permis accesul, ar fi păcat să nu rămâi măcar o noapte. Vei fi cazat gratuit într-una dintre mănăstiri și vei avea ocazia să observi și să participi la ritualul zilnic al călugărilor. Iar doamnele pot face o croazieră în jurul muntelui, care le va oferi o perspectivă deosebită asupra locului de pelerinaj.


Poți înnopta gratuit la una dintre mănăstiri
Poți înnopta gratuit la una dintre mănăstiri
Sunetele inconfundabile ale Greciei


Nu poți să te gândești la Grecia, fără ca în gând să nu auzi celebra linie melodică din filmul Zorba Grecul. De altfel muzica folclorică elenă este inconfundabilă. Sunetele unei bouzouki, bine acordată, sunt pansament pentru suflet. Tot vacanța în Halkidiki îți oferă ocazia să te lași cuprins de universul folcloric al grecilor.


Anual, în luna august, în Poligiros se adună cei mai renumiți muzicieni și dansatori. Prilejul este Festivalul de Dansuri Tradiționale.  În data de 15 august vei avea ocazia să asculți și să urmărești un spectacol unic, pus în scenă de artiști folclorici ai Greciei.Apusul cu un pahar de tsipouro


Sfârșitul unei zile, presupune un prilej de socializare. Grecii se adună în taverne pentru a sta de vorbă și a juca domino. Iar o poveste bună merge de minune cu un pahar tsipouro. Băutura este distilată din cojile, care rămân după stoarcerea strugurilor. Este o băutură alcoolică, cu o concentrație de 45%. Și de această dată, tot vacanța în Halkidiki este ”vinovatul”.


Conform tradiției, tsipouro a fost prima dată produs de călugării ortodocși. Asta se întâmpla în secolul XIV, pe Muntele Athos. În prezent băutura este servită cu gheață sau caldă, în funcție de anotimp. Pentru mulți greci, tsipouro înlocuiește cafeaua sau vinul și merge de minume cu șuncă, măsline și brânză feta.


Tsipouro a fost produsă inițial de călugării de pe Muntele Athos
Tsipouro a fost produsă inițial de călugării de pe Muntele Athos

Dacă te-am convins că Grecia are multe de oferit, poți intra pe site-ul nostru să vezi cât costă vacanța în Halkidiki. Pe curând, dragi iubitori de călătorii.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare