Scurt ghid de călătorie în Malta

 

Malta este cufundată în istorie, iar originile sale sunt învăluite în mister și în legende care vorbesc despre cavaleri. Cele 3 insule sunt scăldate de soare și acoperite cu dealuri înverzite și flori colorate. Statul mediteranean atrage anual 1.6 milioane de turiști. Asta însemnă că arhipelagul are de trei ori mai mulți vizitatori, decât cetățeni.

 

Situat, în mijlocul Mării Mediterane, între Sicilia și nordul Africii, statul insular a transformat turismul într-o importantă sursă de venit. Durata unui zbor direrct de pe aeroportul din Cluj-Napoca sau București este de aproximativ 2 ore, iar un zbor cu escală poate dura 4-6 ore. O călătorie mai lungă este un preț care merită plătit pentru o vacanță într-o destinație unică în lume.

 

Visând la cavaleri, trubaduri și domnițe pe străzile din Malta

 

Malta este o comoară istorică și arhitecturală de neprețuit. Orașele sale medievale, Mdina și Valletta sunt visul oricărui amator de city break-uri.

 

Cel dintâi a fost fondat în anul 800 Î. Hr. de către fenicieni. Până în secoul XVI a servit drept capitală a insulei. Mdina se prezintă și astăzi ca o fortăreața înconjurată de ziduri, care adăpostește doar 300 lcuitori. Mica localitate din nordul insulei a căpătat supranumele de ”Orașul tăcut”. Asta deoarece doar mașinile serviciilor de urgență și ale rezidenților au accesul permis în interiorul zidurilor. Este unul dintre motivele pentru care Citta Vecchia și-a păstrat aspectul de oraș medieval.

 

Valetta este actuala capitală a statului insular. Orașul a fost fondat în secolul XVI de către Ordinul Cavalerilor Ioaniți, care au dominat insulele timp de peste 200 ani. Puțin mai mare decât Mdina, centrul istoric al capitalei malteze adăpostește 6400 locuitori. Il Belt este o veritabilă expoziție de monumente arhitecturale din epoca barocă, neo-clasică și modernă. Deși inițial era supranumit ”Humilissima” (orașul umil), datorită fortificațiilor impresionante, dar și a palatelor, grădinilor și bisericilor splendide, familiile nobiliare europene au poreclit Valletta drept ”Superbissima” (orașul superb).

 

Valletta a fost fondat de către Ordinul Cavalerilor Ioaniți
Valletta a fost fondat de către Ordinul Cavalerilor Ioaniți
O aventură în Gozo

 

Malta și-a pierdut toate pădurile din cauza defrișărilor. Cu toate acestea, micul arhipelag mai adăpostește pe una dintre insulele sale natura sălbatică, specifică așezărilor de la Mediterană. Puțin mai mică, insula Gozo este un adevărat spectacol al naturii. Cei 67 km pătrați sunt acoperiți cu dealuri verzi și înflorite, iar litoralul este înconjurat de plaje superbe, precum Ramnla sau San Blas.

 

Cealaltă față a insulei este învăluită în poveștile din trecut, cu zei și eroi. Se spune că Gozo era casa nimfei Calypso, care l-a vrăjit și ținut captiv pe Odiseu timp de mai mulți ani. De altfel în Gozo pot fi găsite templele neolitice de la Ggantija. Cu o vechime de peste 7000 ani sunt printre cele mai vechi structuri religioase din lume.

 

Gozo este locul perfect pentru drumeții, plimbări pe cai, scufundări sau tratament la bazinele saline. Acolo s-au filmat anumite scene din serialul Game of Thrones, dar și din filmul By the sea, cu Angelina Jolie și Brad Pitt.

 

Anumite scene din Game of Thrones au fost filmate în Gozo
Anumite scene din Game of Thrones au fost filmate în Gozo
Atenție, motor, acțiune!

 

Cu o asemenea moștenire istorică și arhitecturală, dar și cu un cadru natural superb, nu este de mirare că Malta a servit drept sursă de inspirație pentru multe dintre producțiile cinematografice cu renume mondial. Primul film a fost realizat în Malta în 1925 și se numea Sons of the Sea. De atunci peste o sută de pelicule au fost filmate pe insulele malteze. Assasin`s Creed, Codul lui Da Vinci, Contele de Monte Cristo sunt câteva dintre blockbuster-ele realizate acolo.

 

Acest aspect al economiei malteze constituie și un puternic stimulent pentru turiști. Un exemplu în acest sens este satul lui Popeye. Nu este o localitate propriu-zisă, ci un platou de filmare folosit în anii `80 pentru realizarea filmului cu același nume. Popeye Village are 19 clădiri din lemn, viu colorate. Ansamblul de construcții servește în prezent drept un muzeu în aer liber și este o atracție turistică importantă.

 

 
Unicitate și caracter

 

Insulele malteze sunt unice din mai multe puncte de vedere. Pe lângă elementele enumerate până acum, trebuie să știți că există anumite preparate culinare și băuturi care pot fi găsite doar în Malta. Pastizzi sunt foietaje umplute cu brânză ricotta și cu mazăre. Pot fi servite împreună cu Kinnie, o băutură răcoritoare asemănătoare cu Coca-Cola sau Pepsi și care este produsă doar în Malta.

 

Chiar dacă a fost sub ocupație britanică timp de 150 ani, bucătăria malteză a păstrat prea puțin din influențele Regatului Unit. În schimb veți putea gusta din preparate siciliene, iberice, magrebiene sau franțuzești. Bucătăria malteză este un mix mediteranean, care vă va încânta papilele gustative. Pentru o masă de două persoane veți plăti între 30 și 70 euro, iar pentru o halbă de bere între 2 și 3 euro.

 

 
Jazz, muzică electronică și artificii

 

Malta este și un loc minunat pentru distracție. Anul acesta, în 13-16 aprilie va avea loc o nouă ediție a festivalului de muzică electronică Lost & Found. Evenimentul este organizat de Dj Annie Mac, de la Radio 1 al BBC și reunește 60 de dj din toată lumea. Un bilet pentru 4 zile costă puțin peste 100 euro.

 

Dacă muzica electronică nu este pe gustul vostru, în timpul verii puteți participa la Festivalul de Jazz. Evenimentul are loc în portul din Valletta și reunește nume importante ale scenei mondiale de jazz. Tot în acolo are loc Festivalul de Artificii. Este un eveniment-competiție la care participă mai mulți producători de artificii.

 

 

Ce trebuie să știți

 

Limba vorbită: engleză și malteză

Monedă: euro

Șofatul: pe partea stângă

Sezonul turistic de vârf: Iunie - Septembrie

 

Dacă aveți nevoie de cazare sau alte informații nu ezitați să ne contactați. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta