Câteva sfaturi pentru o vacanță online în siguranță

Gadget-urile, indispensabile în vacanță

 

Tehnologia a devenit indispensabilă în viața unui turist. Până nu demult aparatul foto era singurul gadget, care nu lipsea din bagajul unui călător. În prezent, însă, nevoie de a fi online a schimbat lucrurile. Smartphone, tabletă și chiar laptop-ul își găsesc locul în geanta de voiaj. Conform unui studiu realizat de G DATA, 74% dintre turiști își iau smartphone-ul în vacanță. 31% preferă să pună în bagaj și tableta, iar 21% își iau și laptop-ul.

 

Mai mult decât atât, nevoia de a fi în contact cu prietenii online și de a posta poze din concediu a determinat ca disponibilitatea accesului la internet să fie un factor cheie atunci când este aleasă destinația de vacanță. Conform aceluiași studiu, 69% dintre turiști accesează internetul prin intermediul rețelelor publice de WI-FI din hoteluri, aeroporturi sau restaurante. 32% folosesc internetul inclus in abonamentul de telefonie mobilă, iar 21% apelează la internet-café-uri.

 

Tehnologia ne-a adus mai aproape de cei dragi, dar și de lumea în care trăim. Tot ea ne pune, însă,  în pericol intimitatea și siguranța. Fie că încărcăm o poză pe contul de Facebook sau Instagram sau vrem să verificăm prognoza meteo avem nevoie de acces la internet. E de fapt și un element cheie, prin intermediul căruia hotelierii își atrag clienții.

 

Conform G DATA, hotspot-urile din aeroporturi și hoteluri sunt țintele preferate ale infractorilor cibernetici.  Datorită măsurilor slabe de securitate, informațiile transmise prin intermediul acestor rețele wireless pot fi citite cu ușurință. Tocmai de aceea specialistul G DATA, Tim Berghoff ne sfătuișete să evităm tranzacțiile bancare sau cumpărăturile online în timpul vacanței.

 
Sfaturi pentru o vacanță online în siguranță

 

Specialiștii de la G DATA oferă câteva sfaturi celor care plănuiesc o vacanță departe de casă:

 

  • Rezervarea - Să faceți rezervările prin intermediul unui site al unei agenții de turism recunoscute, care vă va proteja datele personale;
  • Software -  Este bine să aveți instalată o aplicație care vă va permite să vă localizați smartphone-ul în eventualitatea în care este furat sau să ștergeți datele de la distanță din tableta dumneavoastră;
  • Update -  Este bine să vă actualizați aplicațiile folosite (prin intermediul update-urilor sunt remediate anumite lipsuri de securitate);
  • Backup - Este indicat să vă faceți copii de rezervă ale informațiilor importante, cu ajutorul unui mediu de stocare extern sau a unui Cloud (ideal ar fi ca aceste informații să nu se afle în device-urile pe care le luați în vacanță).
 
Asigurați-vă că vă deconectați de la conturile accesate

 

Chiar dacă vă conectați la internet prin initermediul unor calculatoare din net café-uri, nu veți fi în siguranță. Tocmai de aceea specialiști spun că ar fi bine să evitați conectarea la unele conturi importante (ex. contul bancar, adresa email de serviciu etc.). Când ați terminat, asigurați-vă că v-ați deconectat de la toate conturile accesate și stergeți istoricul navigării.

 

Un ultim sfat pentru o vacantă online în siguranță: dezactivați funcțiile bluetooth și wireless ale smartphone-ului atunci când nu le folosiți. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

 

Notă: Sondajul G DATA a fost realizat vara aceasta, pe un eșalon de 1.000 persoane.

Lasa un comentariu

Solicita oferta