Bansko - visul unei nopți de iarnă

Bansko a fost fondată de un pictor italian

 

Cel puțin așa spune legenda, conform căreia stațiunea de schi din sud-vestul Bulgariei ar fi fost întemeiată de Ciociolino. Așa s-ar explica în prezent existența numelui de Chucholin în Bansko. O altă legendă susține că locuitorii stațiunii bulgare sunt descendenții Țarului Samuel, primul conducător al Imperiului Bulgar. Cel mai credibil mit spune, însă, că tribul perunilor este cel care a pus bazele orașului Bansko.

 

Cert este că dintr-un mic sat de crescători de animale și comercianți, Bansko a devenit un centru international de schi. Stațiunea a căpătat renume și prestigiu la nivel mondial. Așa se face că numeroase competiții importante au fost organizate acolo. În 2015, de exemplu, probele de slalom super uriaș, din cadrul Cupei Mondiale de Schi , s-au desfășurat în Bansko.

 

 
Raportul calitate/preț a fost stors la maximum

 

În ultimii ani, Bansko concurează pentru supremație cu stațiunile prestigioase din Franța sau Elveția. Doar că în cazul bulgarilor sunt mai multe avantaje. În primul rând este locația ideală, de la poalele munților Pirin, la doar 160 km distanță față de capitala Sofia. Acolo au existat condițiile prielnice pentru amenajarea celor 75 km de pârtie, cu altitudini de până la 2600 metri. În plus, cele 44 tunuri de zăpadă asigură condițiile prielnice. Iar pentru urcat există 32 teleschiuri, telescaune și telegondole, care deservesc peste 24.000 oameni pe oră.

 

În al doilea rând, prețurile din statiunea bulgară sunt mai mici. Dacă pentru un skipass în Italia, Franța sau Austria plătiți 35-40 euro pentru doar o jumătate de zi, la poalele munților Pirin, aceeași distracție vă costă doar 19 euro. Dacă aveți nevoie și de schiuri, puteți închiria perechea cu doar 6.50 euro pe zi, în timp ce în Italia, de exemplu, veți plăti peste 20 euro pe zi.

 

 

Cazare pentru toate buzunarele

 

La capitolul cazare, Bansko este reprezentată excelent prin hoteluri precum Yastrebets 5*, Yanakiev 4* sau Rila 4*. O soluție bună, pentru cei care nu vor să cheltuie prea mult pentru vacanța la schi este Hotel Mura 3*.  Amplasat în centrul stațiunii, în apropiere de telegondolă, hotelul pune la dispoziție clienților 73 camere spațioase, cu televizor, baie individuală cu cabină de duș și balcon cu terasă.

 

Turiștii au acces la saună, băi turcești sau jacuzzi. Masa poate fi servită la restaurantul hotelului sau la taverna Molerite, aflată în apropiere. Pentru 7 nopți de cazare, cu mic dejun, la Mura veți plăti aproximativ 150 euro de persoană.

 

 
Apres ski

 

La Bansko veți putea găsi o multitudine de facilități apres ski. Stațiunea îmbină în mod spectaculos frumusețile naturii, cu pârtiile de schi și modelitățile de relaxare. Baruri, taverne, cafenele, cluburi de noapte și discoteci, orășelul de la poalele Pirinilor le are pe toate. La Happy End Apres Ski Bar & Club poți găsi muzică live, într-o ambianță modernă, cu DJ din toate colțurile lumii. O bere te costă 2-3 euro, iar dacă ajungeți acolo în timp pentru Happy Hour (15:30-16:30), primiți o bere gratis pentru fiecare bere cumpărată.

 

La mare căutare sunt și tavernele. Cea mai bine cotată este Molerite. Cu o capacitate de 300 locuri, acolo puteți servi preparate cu specific britanic, bulgar, european sau specialități la grătar. Totodată taverna are crama proprie, ceea ce înseamnă că lista de vinuri este destul de consistentă și variată. O masă cu două feluri, pentru două persoane, vă va costa aproximativ 50 euro.

 

 

Dacă vă surâde o vacanța la schi în Bansko, puteți vedea ofertele noastre aici. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta