5 motive pentru care să-ți faci vacanța în Skiathos

 

Cea mai vestică din Arhipelagul Sporadelor, Skiathos este o insulă mică din estul Greciei. Cu o suprafață de doar 49 km pătrați, insula este acoperită mai bine de  jumătate cu păduri de pin. Pentru protejarea naturii, ridicarea construcțiilor de orice fel este interzisă în zonele silvice. Așa se face că dezvoltarea urbană s-a concentrat în zona sudică și sud-estică.

 

Din anii `60 Skiathos a devenit destinația preferată pentru lumea bună. Cadrul natural idilic, vremea calmă și caldă, orașul portuar, casele colorate în alb au creat condițiile ideale pentru ca turismul să înflorească. Pe micul aeroport din insulă sosesc anual peste 200.000 turiști. Atât petrecăreții, cât și familiile cu copii vor găsi toate facilitățile de care au nevoie.

 

Călătorie în timp în peninsula Bourtzi

 

Este unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitezi. Povestea peninsulei începe în 1207, când frații Ghisi au capturat Skiathos. Mica peninsulă, care desparte în prezent portul în două a servit drept fundație pentru o mică fortăreață în stil venețian. Construcția era menită să protejeze capitala insulei de atacurile piraților.

 

Fortul a fost distrus în secolul XVII, iar acolo a fost amenajat un spital pentru cei cu boli contagioase. La începutul secolului XX a fost construită prima școală, care în prezent servește drept centru cultural. Turiștii pot găsi acolo un teatru în aer liber și un restaurant cu o terasă amenajată chiar pe malul stâncos. Peste tot sunt vizibile și urmele fortăreței fraților Ghisi.

 

 
Relaxare la Banana Beach

 

Cei 44 kilometri de litoral au 60 de plaje. Dacă nu știți ce să alegeți, noi vă recomandăm Banana Beach. Este situată în vestul insulei, la o distanță de câțiva kilometri de capitală. Plaja și-a căpătat numele deoarece mărginește un golf în formă de banană. Pe nisipul moale găsiți șezlonguri cu umbrele, un restaurant și un beach bar.

 

În apropiere puteți găsi și Little Banana Beach. De această dată este vorba despre o plajă mai mică, nu la fel de aglomerată, dar la fel de frumoasă. Cele două sunt despărțite de o stâncă imensă. Numai bine, deoarece Little Banana este o plajă de nudiști!

 

 

Cu caïque pe valuri

 

Datorită abundenței pinilor în Skiathos, insula a devenit în secolul XIX un important șantier naval din Marea Egee. Așa de intens se construia, încât pădurile de pin aproape dispăruseră. Totul s-a oprit când au apărut vapoarele cu motoare cu aburi.

 

În prezent, insula mai păstrează un mic doc, situat în nordul capitalei Skiathos. Acolo se mai construiesc și astăzi caïque. Este o mică barcă pescărească, specifică Mărilor Egee și Ionică. Construcția viu colorată are o velă de mică dimensiuni și se realizează din pin. În prezent unii pescarii folosesc aceste vase pentru a oferi plimbări turiștilor.

 

 
Mamma Mia!

 

La fel cum Bali are Eat Pray Love ca ambasador al frumuseții locului, Skiathos își leagă imaginea de o trupă de succes a anilor `70. Este vorba despre ABBA. Cântecele celor 4 membri ai trupei au servit drept mijloc pentru a spune povestea filmului muzical Mamma Mia (2008). Acțiunea are în centru o tânără mireasă, care încearcă să-și găsească tatăl. Iar pentru asta invită 3 dintre foștii prieteni ai mamei sale la nunta sa.

 

Mare parte a acțiunii a fost filmată în Skiathos, dar și în Skopelos, o altă insulă din Arhipelagul Sporadelor. Dacă iei la pas orașul și zona portuară este inevitabil să nu ți se pară familiare decorurile în care i-ai văzut pe Meryl Streep și Pierce Brosnan.

 

 
Galeria de artă din casa albastră

 

Se spune că este bine să pleci cu o amintire plăcută din orice loc de vizitat. Și ce altă metodă mai bună de a-ți aminti de Skiathos, decât cumpărând un suvenir. Bineînțeles că ai putea lua la rând buticurile din capitala insulei, în căutarea unor obiecte ceramice, cărți poștale, căni sau sticle personalizate de ouzo. Noi îți recomandăm să faci o vizită la Blue House Art Gallery.

 

Este practic un atelier / magazin de bijuterii / galerie de artă. Areti, proprietara afacerii, crează bijuteriile din diverse metale și pietre prețioase. Produsele sunt expuse în vitrine, astfel încât poți să te uiți și să probezi bijuteriile. Iar dacă nu găsești ceva pe gustul tău, tot de acolo poți cumpăra și obiecte ceramice, din sticlă sau alte produse decorative.

 

 

Dacă aveți nevoie de mai multe informații cu privire la o vacanță în Skiathos, ne puteți contacta prin intermediul site-ului nostru. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta