Sri Lanka - Frumusețea crudă a Perlei Oceanului Indian

 

Situată în Oceanul Indian, Sri Lanka poate fi catalogată fără rezerve drept o destinație exotică de vacanță. Statul insular are multe asemănări cu Thailanda, atât de natură culturală, cât și culinară sau administrativă. Pe de altă parte Sri Lanka este încă o insulă cu frumuseți virgine, în care turismul abia a început să se dezvolte.

 

Perla Oceanului Indian se bucură de un climat tropical, cu vegetație luxuriantă și o biodiversitate impresionantă. Turiștii pot găsi acolo o varietate de obiective turistice impresionante, restaurante cu specialități locale și plaje pustii de o frumusețe incomparabilă. Pe scurt, Sri Lanka este o țară diversă și multiculturală, care vă va suprrinde prin contrastele puternice.

 

 

Exotic, dar mai ieftin

 

Există o concepție greșită, conform căreia produsele importate cu greu în statul insular ar determina prețuri mai mari față de celelalte state sud-asiatice. Dacă tot am făcut comparația cu Thailanda, trebuie să știți că o vacanță în Sri Lanka vă va costa mai puțin. Prețurile pentru cazare, mâncare și alte produse sunt cu până la 30% mai mici față de Thailanda.

 

Cu un buget de vacanță de până în 1100 euro puteți beneficia de 7 nopți de cazare în Sri Lanka, la Coco Royal Beach 3*. Hotelul este amplasat la câțiva metri de plajă și dispune de un centru SPA, camere cu aer condiționat și internet wireless gratuit. Tariful mai include două mese pe zi, dar și transportul cu avionul din București. Vă este asigurat și transferul aeroport-hotel-aeroport.

 

 

 

Paradisul pustiu de pe litoral

 

Uitați de mulțimile din Tenerife sau Maldive și bucurați-vă de pustietatea superbă din Sri Lanka. Insula are peste 1300 km de plaje cu nisipul fin, înconjurate de cocotieri și ape cristaline. De altfel Perla Oceanului Indian a fost descrisă drept ”nirvana iubitorilor de plajă”. Și pe bună dreptate!

 

Un exemplu grăitor în acest sens este Bentota. Plaja situată pe coasta de Est a insulei este înconjurată de stațiuni de lux. Cu toate acestea, rar vei vedea un alt turist pe întinderea de nisip auriu. Cu facilități discrete, ape calme și calde, umbra palmierilor și nisipul fin, Bentota este plaja ideală pentru a te relaxa.

 

 

 

Gastronomie delicioasă

 

Dacă te-ai dus în Sri Lanka cu gândul că vei mânca paste sau hamburger, vei fi dezamăgit. Îți va fi greu să găsești astfel de preparate ”exotice”, chiar și în restaurantele de lux de pe insulă. În schimb te vei putea înfrupta pe săturate din preparatele tradiționale, deosebit de gustoase.

 

Trebuie să încercați malu ambul thyial (un curry acru cu pește), lamprais (o tocană din orez și carne de miel înăbușite într-o frunză de bananier) sau gotu kola sambol (o salată din mai multe legume și o plantă medicinală locală). Una dintre delicatese, recomandată chiar de BBC este wambatu moju. În esență vorbim despre un mix de orez, felii de vinete prăjite, chili, usturoi, ghimbir și ceapă.

 

 

 

O drumeție prin plantațiile de ceai

 

Sri Lanka a fost sub ocupație britanică mai bine de un secol. Nu este de mirare că în prezent o parte importantă a economiei naționale o reprezintă producția și exportul de ceai. Mai precis, din Perla Oceanului Indian pleacă în toată lumea celebra marcă de ceai Ceylon. Plantațiile unde este crescut au devenit obiective turistice.

 

Un astfel de exemplu este Nuwara Eliya. Situată pe dealurile din zona de centru a insulei, plantația este un spectacol al culorilor și aromelor. Este supranumită ”Mica Anglie”, datorită căsuțelor construite în stil britanic. Poți face o drumeție prin plantațiile de ceai, care se încheie de obicei la una dintre fabrici, cu o degustare.

 

 

 

Hrăniți elefanții cu biberonul

 

Sri Lanka are cea mai mare biodiversitate dintre statele asiatice. 27% dintre plante și 22% dintre speciile de mamifere sunt endemice. Pe insulă există 24 rezervații naturale. Una dintre cele mai importante este Orfelinatul de Elenfanți Pinnawala. Este de altfel și cea mai mare rezervație naturală de elefanți din Asia, cu peste 80 elefanți.

 

Pentru o taxă de intrare de aproximativ 15 euro, puteți, de două ori pe zi (dimineață și după masă), să priviți și chiar să participați la baia zilnică a elefanților. Dacă doriți, puteți chiar să hrăniți elefanții cu biberonul sau să ajutați îngrijitorii să le dea de mâncare celor mari. Cu siguranță va fi o experiență de neuitat.

 

 

 

Pentru o vizită în Sri Lanka aveți nevoie de pașaport valabil cel puțin 6 luni și o viză. Documentul poate fi obținut de la misiunile diplomatice ale statului Sri Lanka din străinătate, la sosire în porturile și aeroporturile internaționale ale țării, precum și on-line. Costul vizei este de 45 dolari. Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta