Zanzibar - Freddie Mercury, soare, palmieri și mirodenii

 

Zanzibar - toate elementele unei destinații exotice și ceva în plus

 

Zanzibar nu este tipica destinație exotică de vacanță. Deși are toate elementele necesare (soare, palmieri, plaje cu nisip fin și ape turcoaz), arhipelagul de pe costa de Est a Africii de Sud este încărcat de istorie. Mai mult decât atât, numele insulei este legat de unul dintre cei mai celebri muzicieni ai planetei. Toate aceste componente se îmbină pentru a forma una dintre cele mai deosebite locații din apropierea Ecuatorului.

 

La Zanzibar poți ajunge cu avionul în 15 ore de la decolarea de pe aeroportul Otopeni din București. Arhipelagul format din două insule (Unguja și Pemba) este un teritoriu autonom, care aparține de Tanzania. În anul 2000 erau 1 milion de locuitori pe cele 2 insule. 98% dintre ei sunt musulmani și vorbesc swahili. În ciuda istoriei zbuciumate și a secolelor de dominație arabă, musulmană și britanică, Zanzibarul s-a dezvoltat într-una dintre destinațiile exotice de renume mondial.

 

Resort-urile de 4 sau 5 stele, dezvoltate de către lanțurile hoteliere internaționale oferă turiștilor cele mai bune condiții de cazare . Vă veți putea răsfăța în condiții de lux, fără a renunța la conforturl de acasă.  Iar dacă preferați ca șederea pe insulă să fie mai rustică, puteți opta pentru cazare în bungalourile suspendate deasupra apei, cu terasă privată. Mesele le puteți servi în cameră, direct pe plajă sau într-unul dintre restaurantele de lux de pe insulă.  Până aici nimic ieșit din comun pentru o insulă aflată la câteva sute de kilometri distanță față de Ecuator.

 

 

Le vreți? Vreți să cumpărați CD-uri cu Freddie Mercury?

 

Dacă nu știați că celebrul Freddie Mercury s-a născut în Zanzibar, cu siguranță veți afla acest lucru la scurt timp după sosire.  La fel ca brelocurile cu Turnul Eiffel sau magneții de frigider cu Castelul Dracula, suvenirurile cu Freddie Mercury vă sunt băgate pe gât de comercianții stradali din Stone Town (centrul vechi al capitalei).  Acolo s-a născut solistul trupei Queen și a copilărit până la vârsta de 8 ani. În 1954 a fost trimis la școală în India, iar în 1964, la un an după ce terminase școala se mută cu părinții în Anglia. Cu toate că Freddie Mercury nu a mai revenit pe insulă în timpul vieții sale, asta nu îi împiedică pe localnici să-l considere un produs al insulei și să se mândrească cu el.

 

O excursie opțională pe insulă include un tur prin cartierul în care s-a născut Freddie Mercury, o vizită la templul lui Zoroastru (religia practicată de Freddie și părinții săi) și o oprire la restaurantul care poartă numele solistului. Turul durează 2 ore și costă aproximativ 40 euro de persoană.

 

10.000 sclavi vânduți anual

 

Zanzibarul are o istorie dureroasă. La sfârșitul secolului  XVII, când dominația portugheză asupra insulei dispare, se formează un sultanat. Atunci apare comerțul cu sclavi. Zanzibar și Madagascar au fost cele mai importante centre ale comerțului cu sclavi și fildeș din Oceanul Indian. O asemenea amploare a luat acest fenomen, încât prin piețele de sclavi din Zanzibar erau vânduți anul circa 50.000 sclavi.  Exploratorul David Livingstone a estimase că aproximativ 80.000 africani mureau anual înainte de a ajunge în piețele de pe insulă. Abia în a doua jumătate a secolului XIX a fost abolită această practică.

 

Urmele adânci lăsate de aceasă pagină din istoria insulei pot fi văzute și astăzi. Una dintre excursiile la care puteți participa include vizitarea Traseului sclavilor din Zanzibar. Traseul presupune o vizită la peșterile Mangapwani (acolo erau ținuți sclavii până erau vânduți), o oprire la portul Dhow (acolo ancorau vapoarele care aduceau sclavii pentru a fi vânduți) și finalul la Biserica Anglicană (construită pe locul unde se afla piața de sclavi). Excursia durează 3 ore și costă aproximativ 50 euro de persoană.

 

Doi arbori de cuișoare pentru fiecare cocotier

 

Odată cu comerțul de sclavi a înflorit și comerțul cu mirodenii în Zanzibar. Portughezii au fost primii care au introdus și aclimatizat în secolul XVI diverse specii de plante adunate din coloniile lor sud-americane și din India (porumb, ananas, alune caju, avocado, guava și cassava). Arabii sunt, însă, cei care au transformat Zanzibarul într-un important producător de mirodenii al vremii respective. Zone vaste au fost defrișate pentru a face loc plantațiilor de mirodenii, precum vanilie, scorțișoară și piper. Un rol important l-a jucat și decretul prin care fiecare fermier era obligat să planteze doi arbori de cuișoare pentru fiecare cocotier.

 

În prezent economia arhipelagului se bazează în continuare pe cultivarea mirodeniilor. Dacă vă aflați pe insulă puteți opta pentru Excursia condimentelor (Spice Tour). Excursia include vizitarea plantațiilor de condimente, degustări ale produselor acestor plantații și a unor fructe tropicale și o lecție de gătit a unor preparate swahili. Excursia durează 3 ore și costă aproximativ 90 euro de persoană.

 

Economia din Zanzibar se bazează și astăzi pe cultivarea condimentelor

Zanzibarul are multe de oferit pentru cei care îi trec pragul: Stone Town cu Grădinile Forodhani, care prind viață la apus, Insula Închisoare, casa țestoaselor gigant, Casa Minunilor, care a fost prima clădire din Africa de Est cu lift și prima din Zanzibar cu electricitate, plajele pustii din partea de nord a insulei și multe alte minunății. Dacă sunteți curioși ce ar presupune un sejul în Zanzibar puteți afla și cere mai multe detalii aici.

 

Pe curând, dragi iubitori de călătorii!

Lasa un comentariu

Solicita oferta